Vi minskar fattigdomen

Foto: Jan Gustafsson

Foto: Jan Gustafsson

Innan Ohandje fanns var vi mycket fattiga. Jag hade inte ens råd med skor, berättar Beata Koneya och pekar på sina sandaler.

Så börjar en artikel om Ohandje Artists Cooperative i vår medlems- och givartidning Agera, som kom ut för några dagar sedan.

För mig är Ohanjde Artists Cooperative i Namibia en intressant organisation. Jag har följt deras utveckling under en tid. Sedan starten 2004 har kooperativet vuxit så att det nu har runt 2500 medlemmar. Tillsammans bildare de 54 konsthantverksgrupper. De flätar korgar och fat och annat av makalinipalmens blad, samt gör mattor och lerkrukor.

Verksamheten startades för att ge konsthantverkare på landsbygden möjlighet att få en regelbunden och skälig inkomst. Målet är att minska fattigdomen i området. Något man är på god väg att lyckas med. Nu kan Beata både låta barnen gå i skolan och spara pengar.

Vi planerar till och med att expandera och köpa lite mark, berättar hon.

Beata är bara ett av de exempel på hur livet har förändrats tack vare stöd från oss. I Agera hittar du fler berättelser från lyckade projekt. Du kan läsa om tant Kuhla som nu säljer ekologiskt odlade produkter, om Johanna Hamadi som har fått sitt hus tillbaka, om Craig Jonkers som ställer krav och vägrar flytta och om hur 27 skolor får nya böcker till sina bibliotek.

Vill du veta mer om Beata och Ohandje Artists Cooperative eller läsa om andra framgångsrika projekt?

Läs Agera här!

httpvh://www.youtube.com/watch?v=SPHq2gllj3A

Vill du vara med och stödja vårt arbete i södra Afrika? Smsa ordet rättvisa till 72970 och du skänker 50 kronor.

Vill du få Agera hem i brevlådan? Bli medlem eller givare så får du nästa nummer.

 

Foto: Jan Gustafsson

Foto: Jan Gustafsson

Recommended Posts