Growing Paper – från papper till frökort!

Att lägga ner mycket pengar på något som ändå ska slängas var något Roxanne Schuman brottades med när hon skulle gifta sig och skicka ut inbjudningskorten. Där någonstans började en tanke gro, hur återvinner man inbjudningskort? Det svaret omvandlade hon till Growing Paper – du planterar det!

I Afrikagruppernas gåvoshop kan du hitta allt från presentetiketter till bokmärken för läsningen med fröer. De är nämligen producerade av 100 procent återvunnet och handgjort papper med fröer i pappret, vilket gör att pappret går alldeles utmärkt att plantera.

Våra fina fröprodukter tillverkas av företaget Growing Papers, ett litet företag som håller till på en före detta vinfarm i Västra Kapprovinsen i Sydafrika. De cirka 25 anställda roterar bland arbetsuppgifterna för att de inte ska slita på sin kropp i onödan och den första anhalten är i byggnaden har kommit att bli där pappersarken skapas.

– Det som började som en idé 2009 är nu verklighet. Vi expanderar hela tiden, och har skapat säkra arbetstillfällen för våra anställda. Vi har just nu två säsongsanställda, men vi har stora förhoppningar i att de ska kunna stanna kvar även efter högsäsongen med julkort, förklarar Nileta Knoetzen en av två grundare samt produktionschef.

Pappersmassa skapas

Pappersmassa skapas

Först är det en person som river gammalt papper, som främst kommer från skolorna i närheten, därefter läggs pappret i blöt för att bli pappersmassa och blandas därefter med fröer. Vid dagens besök håller de på att ta fram ett nytt recept till en kund som vill ha en viss tjocklek på sina kort och då krävs det rätt mängd vatten och rätt mängd papper. Därefter formas arken på en silduk, för att sedan pressas mellan två tyngder för att sedan hängas upp och lufttorkas. Torkningen sker i ett slags växthus där golvet är fyllt med blommor och tomater.

Leena pressar pappersmassa till papper

Leena pressar pappersmassa till papper

– Ibland så ramlar vissa frön ut under torkningen, och de växer fint här inne, förklarar Nileta.

Efter att pappersarken torkat så ska de formas till antingen kort, etiketter, bokmärken, eller det som står i beställningen. Inne i nästa byggnad sker designen. Där stämplas korten och skärs till ytterligare för att därefter förpackas.

– På Growing Paper är vi medvetna om att det är personalen och människorna som gör oss hållbara. Att säkerställa en arbets- och levnadslön för våra anställda är en viktig del av vårt värdesystem. Vi är stolta över den höga kvaliteten på våra produkter, vilket kan bero på att alla våra produkter är gjorda för hand, förklarar Nileta.

Vem som gör vad roterar för att belastningen på kroppen ska vara jämn och inte statisk. Det finns endast två personer som inte roterar. Det är Carolette Rugan och nyanställda Jackie Stuurman.
– Vi arbetar med att skära till korten, och det kräver en teknik och noggrannhet som man lär sig genom att jobba med det. Jag anställdes för att jag är är duktig på just det här, förklarar Jackie Stuurman.

Papper på tork med tomatplantor under

Papper på tork med tomatplantor under

Något som är imponerande hos Growing papers är att allt görs för hand, bortsett från när arken klipps till, vilket gör deras påverkan på miljön minimal och skapar fler arbetstillfällen.

– Att frökorten är så populära förvånar mig inte alls, det blir två gåvor i ett. Vid försäljning av fröprodukterna går hela summan tillbaka till vår insamling. Så egentligen blir det tre gåvor, en gåva till Afrikagrupperna, ett kort samt en planta. Det kan ju inte bli bättre, förklarar Nathalia Lucas, insamlingsansvarig på Afrikagrupperna.

Mer information
I vår fina gåvoshop www.afrikagrupperna.se/gavoshop kan du botanisera bland kort, anteckningsböcker, bokmärken och mycket annat fint från Growing Papers. Och kom ihåg – allt går att plantera!

Besök Growing Papers egna hemsida

Recommended Posts