Feministisk internationell strejk idag 8 mars

Idag är det internationella kvinnodagen och idag kommer kvinnor i över 40 länder att strejka för att försvara sina arbetsrättsliga villkor. Afrikagrupperna har pratat med vår partner i kampanjen för Rättvis Vinhandel, SAC Syndikalisterna som deltar i den internationella kampen för kvinnliga arbetare. Fanny Hökby, informationsorganisatör på SAC svara på varför:

Under vår kongress 2015 beslöt vi att vi skulle strejka på kvinnodagen. Generellt har kvinnors löner inte förändrats till det bättre på mycket länge. Den offentliga sektorn är kvinnodominerad och det är kvinnor som sliter ut sina kroppar och som i högst utsträckning sjukskriver sig för stress.

Kvinnor är underfinansierade och undervärderade på arbetsmarknaden.

Bland SAC:s medlemmar är frågan om osäkra anställningar bland kvinnor en stor fråga. Våra medlemmar har sett fram emot den här dagen. Viss oro finns men om de skulle straffas av sin arbetsgivare för sin medverkan så skyddas de av facket. Vi uppmuntrar olika former av deltagande, vill man inte strejka så kan man agera med mindre konfrontativa medel som att dela ut flygblad eller demonstrera.

Under veckan kommer bloggen uppmärksamma fler kvinnofrågor i världen. Följ oss!

Agnes Nygren, Afrikagrupperna Johannesburg

 

Recommended Posts