Angola på första plats

Luanda stiger återigen högst upp på prispallen när det handlar om vilken stad som är dyrast i världen att leva i för utlandsanställda, detta enligt konsultfirman Mercer som igår publicerade sin ”Cost of living survey”.

Världens billigaste stad är Karachi i Pakistan och Stockholm, som förra året hamnade på plats 76, ligger nu på plats 39 tack vare den starka kronan. Dyrast i Europa är Moskva, och sedan Geneve och Zürich. Undersökningen har tittat på 214 städer i fem kontinenter och jämfört över 200 olika komponenter såsom boende, transport, mat, kläder, hushållsvaror och underhållning.

”Men varför är det så dyrt i Angola?”, är det många som frågar mig när jag berättar att ett halvdant hotellrum kostar 120 USD/natt, en helt vanlig middag ca 400 sek och en normalhyra för en tvårumslägenhet hyfsat centralt 3000 usd/månad (obs ni ser rätt, det är INTE en nolla för mycket).

Mercers undersökning bygger främst på två saker: den lokala valutans styrka eller svaghet i förhållande till den amerikanska dollarn och kostnadsförändringar i förhållande till de förändringar som sker i New York, enligt de senaste 12 månaderna .

Detta svarar inte riktigt på frågan ovan. Vi som lever i Angola vet att de flesta varor som cirkulerar i landet är importerade utifrån med Portugal och Sydafrika som största aktörer. Trots att Angola är ett ett oerhört bördigt land med enorm potential för jordbruk och export har det långa inbördeskriget, höga tullkostnader och mycket korruption i kombination med byråkrati gjort att landet fortfarande, 9 år efter att fredsavtalet slöts, är beroende av utländsk import.

Den statliga matvarukedjan ”O Nosso Super”  som under 2008 öppnade upp butiker i varenda provins i hela landet med det goda syftet att sälja lokalt producerad mat har idag hyllor som gapar tomma på varor om de inte redan stängt ner helt. Isabela dos Santos, Angolas rikaste affärskvinna, tillika presidentens dotter, ska nu ha tagit över samtliga butiker för att där öppna upp den portugisiska matvarukedjan Continente (källa: Mail & Guardian  May 20 to 26 2011). Det återstår att se hur stor del av sortimentet kommer bestå utav lokala varor.

En annan anledning är också att Luanda blivit en businesshub för utländska olje- och diamantinvesterare som trissar upp bostadspriserna till oanade astronomiska höjder.

En annan fråga jag också får är, ”hur klarar gemene man av att leva i detta dyra land?” Svaret är att man lever många tillsammans under samma tak, de flesta av mina vänner bor fortfarande hos sin mamma även efter giftermål och barn.  Man handlar på den informella marknaden och lagar maten hemma.

I Luanda trängs fyrhjulsdrivna Hummers med kåkstäderna och bråkar om vem som ska ta upp mest plats. På landsbygden överlever 60% av befolkningen på mindre än 2 USD/dag. Detta är verkligheten i Angola.

Är det något som är billigt då? Ja, öl och bensin.

/Erika

Recent Posts