Vi kämpar alla på olika sätt

IMG_9090
IMG_9273

”Du ser hur boskapen ser ut”, säger Abraham Mbarandingo, kommunchef för Kamanjabs administation och regeringens samordnare för torkan. ”Många djur kommmer att dö för deras mat har torkat bort. De svälter precis som människorna.”

Norra Namibia har drabbats hårdast av den pågående torkan och jag befinner mig i Kamanjab i Kunene i norr. Regnet uteblev i början på året och nu har svälten satt in för både människor och djur.

”I vårt område livnär sig många på gårdar antingen stora med många djur och odlingar eller mindre privata, berättar Abraham. Eftersom regnet aldrig kom fanns det inget att skörda så många har mist sitt arbete och sin inkomst. Samtidigt har djuren inget att äta så de dör, säljs eller nödslakatas.

Namibias president Hifikepunye Pohamba utlyste nationell katastroftillstånd den 17 maj. Efter att detta hade utlysts satte regeringen in en natioenll nödplan som är utarbetad sedan tidigare. Man avsatte 200 miljoner namibiska dollar. Men i år är det värre än tidigare. En likande torka har man inte upplevt på generationer.

Först bestämde man att 331 000 personer var i behov av livsmedelsbistånd men siffran har stigit och fortsätter att stiga varje dag. De 52 000 ton majsmjöl som distribuerats är inte tillräckliga. Nästa skörd kommer inte förrän i mars 2014.

Några av Afrikagruppernas samarbetspartner har även vädjat till Sida för hummanitär hjälp.
”Vi har speciella kriterier för vem som ska mottaga matstöd, berättar Abraham. Vi ger också extra stöd vid försäljningen av djur. Men priserna är låga eftersom boskapen är undernärd.

Jag kan inte låta bli att fråga om korruptionen i landet och vad han tycker om att regeringen just nu har t.ex. har köpt splitter nya bilar till alla guvernörer för miljontals dollar.

– Jag blir alltid ledsen när jag hör sådant, säger han. Kanske de slipper se hur folk lider när de bor i Windhoek. Men här i en mindre stad, möter jag svältande människor som annars brukar klara sig. Många försöker hitta nya möjligheter till inkomst, att sälja saker till exempel. Det gör min fru just nu här i Kamanjab. Vi kämpar alla på olika sätt.

Recommended Posts