Torka på liv och död

IMG_9000

”Torkan dödar allt”,  säger Tjukuva Hepote, som bor i en Himba by cirka tre timmars bilresa norr om regionens huvudstad  Opuwo.

Det har regnat för lite i år och betesmarken är nästan obefintlig; där det brukade vara gräs finns nu bara damm och sand.

Himbabefolkningen har i stort sett lyckats behålla sin traditionella livsstil i norra Namibia. Man känner igen vilka kvinnor som tillhör himba på deras röda skinn. Deras tradition är att smörjain sig och sitt hår i animalisktfett och orkramjöl. Detta ger en distinkt rödaktig nyans.

Men med de rådande klimatförändringarna kan man ana IMG_9037en svår framtid som hotar himbafolkets exisitens. Deras näring bygger på boskapskötsel.

Tjukuva Hepote vet inte säkert sin ålder. ”Kanske femti år”, säger han – men han är helt säker på att detta är den första gången i hans liv det har regnat så lite som i år. ”Även vår älsta man i byn säger att det aldrig har varit så här”, tillägger han.
Normalt vandrar männen från byn iväg med djuren till gröna områden i landet men nu finns inget grönt att hitta, trots att de är vana vid att gå hundratals kilometer för att föda djuren.

.
Torkan i Angola och Namibia beräknas att drabba över två miljoner människor. Regeringen i Namibia utlyste katastroftillstånd redan i maj och har avsatt 200 miljoner för nödhjälp, men det räcker inte långt. JIMG_9003oshua Hoebeb, Guvernören i Opuwo, säger att 49 000 påsar majsmjöl inte matchar behovet. Det skulle behövas hjälp för minst 70 000 människor och behovet ökar dagligen. Stödet ska räcka till första skörden i mars nästa år och ingen vet om det blir fler leveranser av majs.

.
Flera Internationella organisationer har bett om katastrofstöd till Namibia. En begäran som flera länder har svarat på. Afrikagruppenas samarbetspartner LAC, Legal Assistance Center i Namibia, har tillsammans med ADRA från Angola vädjat till Sverige och Sida om hjälp.

.
I byn jag hälsar på pågår en begravning och många människor har kommit tillresande från områden längre bort. Männen har precis slaktat en get. ”Kornas och getternas mjölk har sinat och köttet blir inte bra från djur som svälter”, berättar Tjukuva. ”När djuren börjar dö, då dör snart även människorna. De älsta går först”
När jag lämnar byn undrar jag om Kambo, byns äldsta person som nu verkar frisk och kry kommer att överleva tills nästa skörd i mars nästa år.

Recommended Posts