Tillsammans för världens utsatta

IMG_3359IMG-20130207-00793Det är en förmån att få vara med i ett arbete som stärker några av jordens mest utsatt människor. Vi arbetar för drägliga levnadsvillkor, framtidshopp och mänskliga rättigheter. Det är lätt att pendla mellan hopp och förtvivlan. Men i veckan skrev Afrikagrupperna på sitt fjärde samarbetsavtal i Namibia i år med organisationen Legal Assistens Centrer, LAC. Det är en mycket känd organisation med gott rykte i landet.

Just nu driver LAC en kampanj mot Babydumping (mot att lämna sitt barn i en soptunna, i ett dike etc ). Det handlar om fattiga, unga, kvinnor som har drömmar om ett annat liv som plötsligt krossas av att de blir oönskat gravida. Förra veckan berättade några vänner till mig en skakande berättelse om en död bebis de sett vid busshållplatsen.

Globalt sätt har kvinnor en större potential än män att ta emot förändringar i tiden, tänka nytt och anpassa sig. Men många kvinnors förhoppningar grusas av en ovälkommen graviditet i tidiga år. Det finns ett tydligt samband mellan utbildning av kvinnor och färre barn. Babydumping handlar om fattigdom, okunskap och utsatthet.

Min vän Rosa är hemhjälp som många av de fattigaste här. Hon har berättat att hon aldrig trodde att hon skulle bli hemhjälp som sin mamma. Hon var duktig i skolan och ville mer. Jag kan höra det också på hennes flytande engelska. Men Rosas drömmar grusades av första barnens för tidiga och oplanerade ankomst. Idag har hon ansvar för en stor familj med en lön som inte räcker till ett annat boende än ett skjul. Rosa har kontakt med en av Afrikagruppernas samarbetspartner LaRRI.. De stödjer bland annat hemhjälper att organisera sig och kräva en lön som går att leva på. I Namibia finns igen minimum lön.

– Tillsammans arbetar vi för en förändring för oss som jobbar i andras hem, säger Rosa. Det ger framtidshopp. Kanske våra barn kan få det bättre.

Afrikagrupperna har denna vecka skrivit avtal med LAC och LaRRI och vi ser framemot tre spännande år av samarbete. Jag hoppas att du som är med i Afrikagrupperna känner dig stolt över att du är med och förändrar levnadsvillkor för de allra fattigaste och rättslösa på jorden.

Recommended Posts