Paramount chief Aletha

Det är mot en något rörig bakgrund, men ändå. I lördags valdes en kvinna, Aletha Nguvauva, för första gången till paramount chief, ungefär motsvarande kung eller drottning, för Mbanderufolket i Namibia. Mbanderu är en del av Hererofolket och bor i regionen Omaheke, öster om Windhoek mot gränsen till Botswana.

För tre år sedan avled hennes man, den dåvarande kungen, Munjuku Nguvauva. Han efterträddes av en son, Keharanju Nguvauva, vars självmord i april i år utlöste en bitter strid inom Mbanderu gällande hans efterträdare. Alethas styvson, Kilus Nguvauva, har gjort gällande att Keharanju önskat att Kilus skulle ta över, vilket bestridits av andra. Redan sedan kung Munjukus död 2008 har Kilus försökt bli Mbanderus kung, en ännu pågående tvist som hittat vägen ända upp i Namibias högsta domstol.

Men i helgen valde alltså den andra fraktionen Aletha Nguvavuva till sin drottning, vid en ceremoni i staden Gobabis. I sitt invigningstal deklarerade drottningen att kvinnor är bättre ledare än män, bland annat eftersom ”…det är svårt att hitta män som vet ens ett par av sina barns födelsedatum, eller i vilken klass de går i skolan.”

För att illustrera blandningen av traditionellt och modernt här i Namibia kan nämnas att förre kungen av Mbanderu, Keharandju, också fanns representerad på Facebook.

Från ett drottningval är steget  l å n g t  till orättvisa handelsavtal, men det hindrar inte att jag vill påminna om att det den 27 september är ”Stoppa EPA-dagen”. Afrikagrupperna driver ju sedan en tid tillbaka kampanjen Kräv rättvisa handelsavtal och den 27 september kommer Afrikagrupperna tillsammans med aktivister att överlämna 5000 namnunderskrifter till svenska EU-parlamentariker i Bryssel, för att protestera mot EPA-avtalen.  Om du tycker att avtalen är orättvisa, skriv gärna under på Afrikagruppernas kampanjsajt.

Mer läsning om EPA-avtalen finns även i det senaste numret av Agera som just kommit ut.

Recommended Posts