Ny EPA deadline

Så var det dags. Imorgon åker jag till Malmö för att träffa gänget som ska åka buss ner till Bryssel. Det verkar som det är helt rätt tid att åka ner och påminna EU-parlamentarikerna om vad som är på spel i EPA-förhandlingarna.

Idag deklarerade EU kommissionen att de länder som inte har påbörjat en ratificeringsprocess av EPA-avtalen kommer förlora marknadstillträdet till EU den 1/1 2014. Det kan tyckas långt till 2014, men EU om några borde veta att den regionaliseringsprocess som många av de afrikanska länderna är mitt inne i nu, tar tid.

En ny EPA deadline alltså. Det råkar vara samma datum som EU:s nya generella preferensregler (GSP) börjar gälla. De nya reglerna innebär att 14 afrikanska länder, däribland Namibia, Botswana och Kenya, inte längre kommer få tillgång till EU:s marknad på samma villkor som övriga u-länder. Istället kommer de få konkurrera på samma villkor som i-länderna.

Det som utlovades när EPA-förhandlingarna påbörjades; att de skulle vara utvecklingsvänliga, att de skulle bygga på befintliga regionala samarbeten och att inget land skulle få det sämre än innan, har helt gått om intet.

Nu ökar pressen på riktigt och det är hög tid för våra folkvalda att börja engagera sig och se till att de handelsavtal som EU-kommissionen förhandlar fram inte motverkar EU:s egna utvecklingsmål.

Har du inte skrivit på våra krav för rättvisa handelsavtal ännu så kan du göra det här

Läs mer om EU:s nya deadline i EPA-förhandlingarna hos Trade Negotiations Insight

Recent Posts