I väntan på mat

När vi kommer till patsen där IMG_8865matutdelningen ska ske sitter kvinnor i stora grupper under träden och väntar. De har väntat sedan morgonen och ändå är det flera timmar till den beräknade ankomsten av matlevernasen.

– Folk gillar att samlas så här, berättar min vän Sere Simuysha. Alla tycker om att ha en anledning att träffas trots den allvarliga situationen. Du kan se hur barnen springer runt och leker, påpekar hon.

Det är den värsta torkan i Namibia på över 30 år och 100 000-tals människor är drabbade. Redan har människoliv gått till spillo beroende på det rådande läget. Sere visar runt i byn och berättar om sig själv. Hon arbetar på NAPPA, en av Afrikagruppernas samarbetspartners.IMG_8831

Hennes lön på 1600NAD (1100 SEK) ska normalt räcka till en stor familj på 8 personer. – Alla i byn är mina släktingar, säger hon. –Och jag måste hjälpa dem när det blir för svårt. I år har vi för lite mat. Skörden har slagit fel och nästa skörd är först om drygt ett halvt år.

Efter flera timmars väntan kommer till sist lastbilen med matsäckarna bestående av majsmjöl och några packet med köttbitar. Nu träder de få männen på plasen fram och styr upp det hela.

En noggrann registrering av vem som ska få matpaket ska göras. En kvinna med en Manchester United-sjal runt magen går fram och ropar upp ca 10 kvinnor i taget. De ställer sig på led, prickas av, en och en och går sedan IMG_8886hem med sina säckar.

Matleveransen är organisaerad av regeringen. I den rådanIMG_8883de torkan har regeringen fått stöd från olika länder och organisationer för att avhjälpa situationen. Men Sere är säker på att denna lilla hjälp som ges inte räcker långt för den drabbade befolkningen.

–Trots denna matutdelning kommer våra barn snart att få gå och lägga sig hungriga igen, säger hon. Detta räcker inte långt.

 

Recent Posts