Gloria använder energieffektiva spisar

30

Gloria och hennes två energieffektiva spisar

I Moçambique lagas mat oftast direkt över brinnande träkol. Förutom skogsskövling orsakar kolanvändningen giftig rök. Tre kvinnor beräknas dö varje dag 
på grund av den. Men det finns smarta och enkla lösningar på problemet. Afrikagruppernas partnerorganisation Livaningo driver ett projekt som utvecklar energieffektiva kolspisar.

De energieffektiva spisarna är inte bara bättre för användarna utan även tillverkarna och försäljarna drar nytta av projektet. Läs mer om denna smarta uppfinning här! Läs mer om tillverkarna här och om försäljarna här! 

31

Gloria visar en dagsförbrukning av kol med de energieffektiva spisarna

Gloria är en av dem som köpt den energieffektiva spisen, hon har till och med köpt två modeller. Hon berättar att hon nu klarar sig med kol för 10 mzn om dagen, ca 2 kr drygt. Det är hälften mot vad hon använde tidigare.

”Värmen håller länge i de energieffektiva spisarna och de ger inte ifrån sig så mycket rök så det går att använda dem inomhus vilket kommer att vara bra till vintern. Det är bra att de har handtag och är lätta att flytta på”, säger hon. Nu önskar hon en större energieffektivspis med plats för två grytor.

Spisarna kostar 300 mzn (ca 75 kr) och hela prissumman, går direkt till producenterna.  En stor säck kol kostar 1200 mzn (ca 300 kr) så redan efter en säcks användning har spisinvesteringen sparat pengar för köparen.

Spisarna är en uppfinning som gör gott i alla led! Hjälp oss att sprida smarta enkla lösningar som förändrar liv. Din gåva kan förbättra livet för många kvinnor i Moçambique!

Du kan skänka en gåva eller handla något i vår gåvoshop och på så sätt stödjer du vårt arbete.

Recent Posts