Elefanterna kommer att dö

Reachel och hennes mamma i deras hem

Rachel och hennes mamma i deras hem

Rachel visar mig vidderna runt Oshakati och visst finns det små vattenhål. – Men det brukar vara betydligt mer vatten vid denna tid, berättar hon.

Jag har hört att elefanterna kan komma att dö, säger jag.  – Ja, säger Rachel fundersamt.  -Människor kommer också att dö.

Jag känner mig fånig att jag började prata om elefanter och inser hur svårt det är att relatera till en torkkatastrof när Namibia alltid är så extremt torrt. Men landet lider av den värsta torkan på en hel generation. Det kom ovanligt lite regn under regnperioden och nu har det inte regnat en droppe på över 100 dagar. Mer än 300 000 människor riskerar undernäring beroende på den allvarliga situationen.

Rachel som arbetar på Positive Vibes, Afrikagruppernas samarbetspartner, visar mig sitt hem. Hon bor i ”klassiska afrikanska hyddor” i en liten by (homestead) med sin dotter, bror och mor. Det är flera kilometer till närmaste ställe att hämta vatten och det är inte ens rent.

IMG_7308

Sandslätterna i Norra Namibia

Skörden slog fel i maj och redan då utlyste presidenten katastroftillstånd för att försöka få hjälp i tid från omvärlden. Men den hjälp som har kommit hittills har tillfallit dem som kan skriva fina ansökningar. Det är inte de mest utsatta. Många har tvingats att sälja sin boskap för att det inte finns bete, samtidigt kommer boskapshjordar från Angola i norr på jakt efter bete. Konkurrensen om de knappa betesmarkerna intensifieras hela tiden.

– Brist på mat och vatten ökar risken för sjukdom och undernäring, säger  Rachel. Man ser även att torkan får konsekvenser för barnens skolgång. Flera familjer får problem som leder till att barnen hoppar av från skolan.

Jag vill säga något stärkande och uppmuntrande till Rachel.  Men när jag tittar ut över den torra sandslätten och vet att det är flera månader till nästa regn kan jag  inte komma på något.
Läs mer om torkan i Afrikagruppernas pressrum

Recommended Posts