Dyra gratulationer på väg bort?

För ett tag sedan fyllde Namibias president år. Mannen med det stolta namnet Hifikepunye Pohamba firade då sin 76:e födelsedag. Hifikepunye betyder på Oshiwambo någonting liknande ”Jag är större än du”, vilket får sägas vara ett ganska lämpligt namn för en president. Men hur stor Pohamba än är så verkar han inte ha några problem att skilja på sitt namn och sitt ego.

I Namibia fylls emellanåt dagstidningarna med annonser gratulerandes ministrar, före detta ministrar och presidenter på dessas födelsedagar. Och ju större namn det handlar om, desto mer liknar dessa laviner av grattanden i dagspressen något slags chicken race mellan de deltagande företagen och institutionerna – största och underdånigaste annonsen vinner. President Pohambas sjuttiosexårsdag i augusti var inget undantag.

Men nu verkar något ha hänt. Det började med ett brev från människorättsaktivisten Steven Mvula som publicerades i dagstidningen The Namibian. Mvula hade kommit fram till att enbart årets grattisannonser hyllandes president Pohamba och premiärminister Nahas Angula, kostat statliga myndigheter, ministerier och privata företag omkring 585 000 namibiska dollar (cirka 530 000 kronor), och ifrågasatte om detta var ett ansvarsfullt sätt att spendera pengar på i ett land där de mest utsatta tvingas leta på soptipparna efter mat för dagen.

”Offentliga och privata institutioner spenderar stora summor på att gratulera presidenten medan vanliga människor svälter ihjäl. Jag skäms!” skrev Mvula bland annat. Och möjligtvis kände även president Pohamba något liknande för ett par dagar senare lät han via en talesperson meddela att även om han uppskattar tanken, vore det betydligt lämpligare att dessa institutioner riktade sin givmildhet mot organisationer som arbetar för att hjälpa utsatta individer och befolkningsgrupper.

Även tidningen Namibian, som förlorar intäkter på ett uteblivet grattisannonserade, har uttryckt sitt stöd för Pohambas uttalande. Det blir intressant att se hur det ser ut i tidningarna nästa gång någon minister fyller år.

Recommended Posts