Drömmar i Dombe Grande

Koordinator och ordförande för bondekooperativet "Essavio Seco"

Koordinator och ordförande för bondekooperativet "Essavio Seco"

Det är partnermöte i Benguela. Det innebär att representanter för alla Afrikagruppernas angolanska samarbetsorganisationer har rest hit för att under tre dagar planera de kommande årens aktiviteter, diskutera utvecklingen i landet, klia sig i håret över den krångliga rekvistitionsmallen, undra över budgetdirektiven, göra kreativa presentationer, snacka strategi
– och såklart äta ”funge” och umgås.

Dagarna är intensiva och när elen kommer och går som den vill får vi svettas i seminariesalen. Alla är därför ganska nöjda när vi den andra mötesdagen packar ihop oss i bilar för att göra ett studiebesök i en grannkommun.

Vi åker till Dombe Grande och bondekooperativet “Essavio Seco”, som tidigare fick stöd av Afrikagrupperna genom ADRA. När vi kommer sitter kooperativets medlemmar redan på plaststolar i en ring och väntar på oss. De kan stolta berätta att de gått från att vara en förening till att förra året kunna registrera sig som ett kooperativ. Att gå ihop och organisera sig har gjort dem starkare, numera kan de producera mat inte bara för familjernas behov utan även för försäljning.

Kooperativet producerar majs, bönor, potatis och tomat. På ett stort gemensamt fält har varje medlem varsin ruta för odling. Mest vinst ger bönor, trots att de bara har en odlingsperiod per år. Två typer produceras, vita och gula bönor. – Fördelen med bönor är att de kan sparas under perioder då priserna är dåliga. Likaså kan de transporteras utan att ruttna, till områden som inte har bönproduktion. Där kan priset vara bättre, berättar kooperativets ordförande Chico.

En gemensam sparfond har inrättats, dit varje familj lägger 400 kwanza per månad (ca 28 sek). En gång i månaden åker kollektivets kassörska till banken i Benguela där kontot sakta växer. Drömmen är att kunna investera i en lastbil och sälja produkterna i Luanda, där priserna är bra mycket högre än i lilla Dombe Grande.

Frågorna är många från vår partnergrupp. Som tur är kan några prata Umbundu, vardagsspråket i området, och översätta till oss andra. Edna från AAS i Luanda undrar om jämställdheten bland medlemmarna.
– Hittills är det mest männen som pratat, är det bara männen som tar besluten?

Vice ordförande Semente svarar att man funderat mycket på den frågan, och fått utbildningar i samarbetet med ADRA.
– Nu förtiden diskuterar vi. Här har kvinnorna också en röst. Om min partner och jag är oense så diskuterar vi. Jag har inte alltid rätt. Många gånger får jag ge mig, många gånger! säger han och skrattar.

Kvinnorna är i majoritet i gruppen och de svarar tålmodigt men blygt på våra frågor om beslutsfattandeprocesser och den demokratiska strukturen i kooperativet. De säger att allt arbete är en frukt av det tidigare stödet från ADRA. Av utbildningar, ekonomiskt stöd – och hårt arbete.

När det börjar skymma vinkar vi hejdå och kör tillbaka genom det torra landskapet till Benguela. Bilen jag blivit inknökad i körs av Ali Patrick från partnerorganisationen Bismas das Acácias. Han kände redan till kooperativet sedan ett tidigare studiebesök för två år sedan och blev glad att se hur det har utvecklats.
– Då satt de lite med handflatorna öppna och hoppades på mer finansiering. Idag utstrålar de självständighet och ber inte om något, de har ett autonomt fungerande system. Fantastiskt fint att se!

/Klara

Recent Posts