Att bryta barriären

Veronica Karim och Elijah KodisangImorgon börjar äntligen aktivistskolan, ett erfarenhetsutbyte över helgen för dig som vill utveckla ditt engagemang eller projekt. Två av våra gäster från södra Afrika har nu anlänt i ett höstruskigt Sverige. Jag får fem minuter med Elijah Kodisang från sydafrikanska Khanya Collage, och Veronika Karim från Malawi, den första kvinnliga generalsekreteraren i sockerarbetarfacket SPAWUM.

Imorgon börjar aktivistskolan. Vad ser ni fram emot?
– Aktivistskolan är en bra möjlighet att lära av varandra. Det blir en erfarenhet jag tar med hem. Jag ser fram emot att kunna berätta att ”detta görs i Sverige” och föra vidare informationen hemma i Malawi, säger Veronika.
– Jag ser fram emot att möta aktivister i Sverige och utbyta erfarenheter, säger Elijah. Trots att Sverige och Sydafrika är två ganska olika länder, som möter olika problem och utmaningar, är lösningarna lika.

Varför är det viktigt att mötas i fysisk form, kan vi inte lika gärna samarbeta över mail och Skype?
– I det fysiska mötet får man tillfälle att ställa fler frågor. Svaren blir både mer djupgående och direkta, säger Veronika.

Elijah instämmer och tillägger;
– Kommunikation är mer än orden vi uttalar. Kommunikation finns i vårt kroppsspråk, i de små nyanserna, i det som inte sägs – i hela vår existens. Tekniken är ett bra verktyg, men den kan aldrig helt ersätta det verkliga mötet. Alla samtal kräver intimitet, det är intimiteten och förståelsen som bryter barriären mellan människor.

Mer av Veronika och Elijah får du på lördag, då de pratar om sina erfarenheter av aktivism och social förändring i södra Afrika. Det blir en spännande helg!

Recommended Posts