Valvaka i Moçambique!

IMG_5763

Kön ringlar sig lång utanför vallokalen i Polana Caniço.

Idag är det val i Moçambique. Efter veckor av intensivt kampanjande är det dags att ,som traditionen kräver, doppa fingret i bläck och rösta fram landets nästa president. Idag många dansa omkring på gatorna och stolt visa upp sina fläckade fingrar. Bläcket är ett tecken på att man har utövat sin rösträtt. På flera ställen har folk stått i kö sedan tidig morgon för att komma fram till valbåsen. Redan igår började man märka av ett ökat antal militärer i staden, bara utifall att. För trots att valkampanjen i Moçambique är en fest, långt mer än den är i Sverige, är det en fest på blodigt allvar. Oroligheter i samband med valet är en möjlighet som ingen ännu vågar utesluta.

IMG_5762

Som utomstående är det lätt att missförstå den Moçambikiska valrörelsen. Det förekommer i princip inga debatter. Ledarna för de olika partierna möts aldrig och det talas ofta i breda ordalag istället för konkreta planer. Det är lätt att som utomstående uppfatta detta som en brist på demokrati. Det är dock inte hela sanningen. Moçambikisk politik är både enklare och mer komplicerad än så. Det självständiga Moçambique har bara haft ett styrande parti, FRELIMO. Vad som händer om ett annat parti tar makten vet vi ännu inte. Så länge vi inte vet vad som skulle hända med landets stabilitet om ett annat parti tar över är det svårt att diskutera sakfrågor. Frågan som är viktigast just nu är ”Ska vi fortsätta på samma väg eller är det dags att väja av? Och i så fall, åt vilket håll?” Det finns två större utmanande partier, RENAMO och MDM. Av valkampanjen att döma kommer det att bli en riktig rysare.

Vilka slåss om makten? 

FRELIMO: Partiet som tog över statsmakten från Portugal efter självständigheten. Var från början ett marxist-leninistiskt parti men övergav denna ideologi under 1980-talet och omformade landet till ett av de mest neo-liberala i världen. Idag representeras partiet av presidentkandidat Filipe Nyusi. Ett av hans vallöften är att skapa rikedom och slåss mot fattigdom.

RENAMO: Före detta guerrillarörelse som slogs mot FRELIMO under inbördeskriget som pågick fram tills 1992. RENAMO omformades efter inbördeskriget till ett politiskt parti under partiledare Afonso Dhlakama som var den första presidentkandidaten att rösta klockan halv åtta i morse. Ett av hans vallöften är att garantera åsiktsfrihet och politisk tolerans.

MDM: Nytt parti, skapat år 2009 som främst består av avhoppare från de två andra partierna. Partiet vill skapa en äkta demokrati, något man säger sig sakna i de andra etablerade partierna. Presidentkandidat för MDM är Daviz Simango. Ett av hans vallöften är att se till att statens institutioner och organ  tjänar folket och inte det styrande partiet.

Sofie Sjöstrand, Maputo

foto: Samuel Djive

IMG_0515

Landet har tapetserats med valaffischer. Till vänster MDM, till höger FRELIMO.

IMG_0490

Recent Posts