SADC och Africa Day

För några dagar sedan avslutade SADC (Southern African Development Community) sitt extramöte här i Windhoek. Huvudmålet för mötet var att komma vidare med översynen av den tribunal, den regionala domstol, som organisationen etablerat. Vad det handlar om ytterst är vilken slags domstol det ska vara; hur oberoende, hur stark, med vilket mandat och liknande. Men inget beslut togs på mötet och det enda man kom överens om är att slutrapporten om översynen och vägen framåt får vänta tills augusti 2012. Innan dess kommer man heller inte att ta sig an några nya fall.

Det verkar klart att det inte är ett lätt jobb att etablera just en stark, oberoende domstol med långtgående mandat för södra Afrika. Flera av SADC-ländernas egna domstolar har bevisligen en bit kvar till eget juridiskt oberoende och motivationen hos dessa länders regeringar för att skapa en stark, oberoende regional domstol är naturligt nog inte särskilt stor. Zimbabwe är det tydligaste exemplet, men det finns fler.

I en kommentar till SADC:s icke-beslut om tribubalen, sa advokat Norman Tjombe, som för övrigt var med och startade vår partnerorganisation Legal Assistance Center, att det verkar som om domstolen verkar mindre angelägen om att döma i tvister, än att skydda enskilda regeringar. Beklagligt men, återigen, kanske inte så förvånande.

Igår, den 25 maj, firades också den årliga Africa Day här på kontinenten. Det är en dag ämnad att fira skapandet av Afrikanska Unionen och dess 53 medlemsländer. Temat för detta år är ”Africa and the Diaspora” och jag hade tänkt berätta mer om det temat, men tyvärr är till och med Africa Day:s egen website förtegen om detaljerna. För de flesta namibier innebar gårdagen en ledig dag, om inte annat.

SADC består för övrigt av femton medlemsländer: Angola, Botswana, DRC, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Mauritius, Moçambique, Namibia, Seychellerna, Sydafrika, Swaziland, Tanzania, Zambia och Zimbabwe. Organisationens vision är för medlemsländerna att uppnå “… a common future, a future within a regional community that will ensure economic well-being, improvement of the standards of living and quality of life, freedom and social justice and peace and security for the people of Southern Africa.”

Recommended Posts