Rykten om demonstrationer

Sedan förra veckan har det gått rykten i Angola kring att demonstrationer mot regeringen ska äga rum idag, den 7 mars. Än så länge har ingenting hänt och läget i Luanda tycks lugnt men det patrullerar fler poliser och militärer än vanligt på gatorna.

I början av förra veckan började det cirkulera e-mail och sms kring en potentiell manifestation i Luanda. En grupp som kallar sig MRPLA (Movimento Revolucionário do Povo Lutador de Angola) säger sig stå bakom det hela men ingen tycks vara säker på om något verkligen kommer att hända.

En del ambassader, företag och utländska organisationer har beslutat sig för att hålla stängt idag och uppmanar sina anställda att stanna hemma. I helgen var det fullt med folk i de stora köpcentren runt Luanda och många menar på att familjer nu bunkrar inför eventuell strejk.

I lördags höll regeringens största parti, MPLA, en fredsdemonstration som tog plats i varje provins i hela landet. Tusentals människor i vita t-shirts och kepsar samlades på olika mötesplatser och visades upp i direktsänd tv.

När jag själv anlände till Luanda i torsdags lade jag märke till att det var ovanligt många poliser som stannade upp trafiken för att kontrollera bilar och passagerare inne i staden. På radion upprepades inslag kring fredsmanifestationen och vikten av att fokusera på fred, att hålla sig lugn och värdesätta allt positivt som hänt i landet sedan kriget tog slut för åtta år sedan. Även på min väg tillbaka från Luanda till Benguela såg jag fler poliskontroller än vanligt.

De flesta som jag talar med i Angola tror inte att någonting kommer att hända, men vissa menar på att OM något händer så kan det gå ganska hårt till då militärens och polisens styrkor är samlade kring regeringen. Det återstår att se om någonting kommer att hända idag eller inom de närmsta dagarna. Fredsdemonstrationen i lördags visar dock på att regeringen tar ryktena på allvar.

/Erika

Recommended Posts