Politisk roulett med människors hem

Sophia Naruses”När jag röstade förväntade jag mig bättre och jag blev lovad bättre. Men efter jag röstat glömde de bort oss. Vi har gråtit, vi gråter. Vi har knackat och knackat men varje gång står vi där framför en stängd dörr. Ingen lägger märke till en fattig människa och ingen hör en fattig människa ropa. Men det var vi som röstade, det är vi hushållerskor som stryker ministrarnas skjortor, sjuksköterskornas rockar, advokaternas och alla rika människor med sina bilar.”

Det är Sophia Naruses som fått mikrofonen i sin hand och talar sin mening under ett stormöte arrangerat av Afrikagruppernas partnerorganisation LaRRIs (Labour Resource and Research Institution) arrangerat. Anledningen är att samla in röster från de så kallade informella bosättningarna som utsätts och riskerar för att få sina hem demolerade av staten i Windhoek, Namibia.

©The Namibian, photographer Tanja Bause

©The Namibian, photographer Tanja Bause

Termen informella bosättningar/bosättare är i sig problematiskt. LaRRI menar att epitetet informell förutsätter en annan ordning än formell eller legal. Terminologin kan därför bidra till att att legitimera statliga interventioner. Något som särskilt manifesteras i valtider då bosättarna kallas medborgare medan de istället kallas illegala bosättare när de ”bråkar” för sina rättigheter. Delphia Nexus berättar om sina egna upplevelser av politiska spel:

Delphia Nexus-Det finns inga jobb, ingen skola, ingen hälsovård. Våra barn lider av undernäring och uttorkning. Vi lever utan vatten och elektricitet. Vi vill ha elektricitet, vatten, busshållplatser och asfalterade vägar för när vi ger oss iväg till jobbet går vi 9 kilometer till närmsta busshållplats. Om vi måste med morgonbussen kl 7 måste vi börja gå kl halv 6, det är farligt för oss kvinnor. Mina barn går 8 kilometer till skolan varje dag, ibland med tomma magar. Vi tog upp alla de här problemen med Windhoek stad men fick då bara till svar att ”nej, ni bor här olagligt, ni kommer inte få några av de sakerna ni frågar efter”. Vi tjänar dåligt och det kan ta år att bygga upp ett plåtskjul. En korrigerad plåt här, en planka där. Och sen kommer Windhoek stad och bara demolerar skjulet och vi måste börja om från början. Vi är människor och vi förtjänar bättre!

©The Namibian, photographer Tanja Bause

©The Namibian, photographer Tanja Bause

Plattformen skapades av LaRRI efter att ha mobiliserat människor i bosättningarna, som lever med undermålig samhällsservice och som riskerar att få sina hem förstörda. LaRRI är en resurs och forskningsinstution och kan med sin data beväpna människor med fakta för att kunna utmana myndigheter som sviker dem.

 

Vill du stödja LaRRIs arbete för människors rätt till hus och värdiga liv kan du göra det här.

 

 

 

Recommended Posts