Är Internationella Brottmålsdomstolen rasistisk?

"All shall be equal before the law" -väggmålning i Kapstaden

”All shall be equal before the law” -väggmålning i Kapstaden

Sedan Internationella Brottmålsdomstolen, ICC, upprättades 2002 har endast afrikanska ledare dömts. Utav alla de åtta brottsmål domstolen tagit på sig att utreda finns ingen icke-afrikansk ledare. Länderna i fråga rör Kongo, Uganda, Centralafrika, Sudan, Kenya, Libyen, Elfenbenskusten och Mali. Man behöver inte kunna särskilt mycket om mänsklig historia för att veta att människorättsbrott begåtts av långt fler länder och många utanför den afrikanska kontinenten. (Vid intresse kan du titta på italienska matematikern Piero Scaruffis lista över vem som begått de värsta människorättsbrotten) Men enligt världshegemoninsk logik, där ett land eller ett block av länder bestämmer spelreglerna för resten, så anses deras brott legitima.

Noam Chomsky, amerikansk aktivist och politisk filosof, hade till exempel gärna sett Obama inför krigsrätt. Vilket hade varit möjligt om USA skrivit under samarbete med ICC, vilket de inte har. Däremot pressar de ofta länder att skriva på avtal som fråntar länder rätten att utlämna amerikanska individer som begår brott mot mänskligheten på utländskt territorium. Däremot har 34 av Afrikanska Unionens 54 medlemsstater skrivit under ICC:s villkor.

Rwanda har varit drivande i frågan om ett samlat utträde ur ICC av Afrikanska Unionen ända sedan Gadaffi åtalades 2011. Nu har så Afrikanska Unionen skrivit ett brev till ICC som anlände dagen då förhören med Kenyas vicepresident startade. Många afrikanska ledare anser vicepresidentens åtal, som rör de politiska oroligheterna i Kenya i samband med valet 2007, orättfärdigt. Dagen innan rättegången började röstade Kenya för att dra sig ur ICC. Unionen kommer träffas i Etiopiens huvudstad Addis Ababa den 13 oktober för att diskutera ett eventuellt samlat afrikanskt utträde ur domstolen.

Jag tror att många med mig minns dagen då ICC lanserades som ett hoppfullt försök att göra mänskligheten rättvisa. De 8 åtalen representerar på intet vis några änglar i mänsklighetens historia men precis som en nationell domstol är likabehandling inför lagen ett måste för rättsystemets legitimitiet. Afrikanska Unionen anklagar domstolen för att endast jaga afrikanska ledare och det är svårt att argumentera emot faktum. Frågan är hur mycket tilltro domstolen kommer ha om en hel kontinent drar sig ur. Och vem kommer de då rikta fokus mot?

Recommended Posts