Moçambique till val i tid av politisk oro

mozambique-flag_7576_1Afrikansk media rapporterar om förhållandevis lugn stämning dagarna innan morgondagens val i Moçambique. De senaste tidens våld mellan Frelimo-regeringens militär och den beväpnade grenen av oppositionspartiet Renamo verkar för stunden upphört. 

Renamo ställer inte upp i valet utan uppmanar istället till bojkott. Renamo:s ledare Afonso Dhlakama anklagar Frelimo för att monopolisera landets politik och ekonomi. Afonso själv är i dagsläget på obestämd plats efter att militärstyrkor förra månaden raidat hans gerillaläger.

Sedan juni har stridigheterna pågått med flera dödsfall och många skadade till följd, särskilt i centrala Moçambique. Följ den här länken till Al-Jazeera Africa för att se ett kort klipp om att resa i området. Oroligheterna har följts och kanske gagnat organiserad brottslighet. För ett par veckor sedan marcherade 30,000 människor för politisk stabilitet och mot kriminalitet.

I morgondagens lokala val väntas 3,5 miljoner människor rösta, av landets totalt dryga 25 miljoners befolkning. Oppositionspartiet MDM beräknas kunna vinna platser i totalt 16 av landets 53 valdistrikt. Morgondagen får utröna om Frelimo:s politiska domination om 75 procent av platserna fortsätter.

 

Recommended Posts