Je suis Cistac

1654490_874052455985828_3503425890677114919_oI lördags höll juridikstudenter och organisationer från det civila samhället fredliga demonstrationer i städerna Maputo och Beira för att hedra minnet av Gilles Cistac samt för yttrandefrihet.

Cistac var en av Moçambiques mest kända grundlagsjurister och en viktig, opartisk röst i debatten om autonoma regioner. Han hade även hävdat att artikel 76 i stadgan för partiet vid makten är grundlagsstridig, eftersom den tvingar högt uppsatta ledare i staten, inklusive presidenten, att redogöra till partiet och inte till landets högste ledare. Professorn och juristen Cistac sköts till döds förra tisdagen.

Je suis1Mordet på Cistac är ett grovt brott mot yttrandefriheten och ett hot mot demokratin. Vi vill ha frihet och rättvisa löd ropen i demonstrationen. Vi har rätt till yttrandefrihet! På skyltar och t-shirts stod det Je suis Cistac, Eu sou Cistac.

I Maputo gick demonstrationen från den plats där Cistac blev skjuten. Målet för den fredliga marschen var Praça da Independência, Självständighetstorget, men nådde inte fram. Halvvägs stoppades den av polisens specialstyrkor.

Det här är en signal från myndigheterna, sa deltagare i marschen. De borde låta oss fortsätta, det här är en fredlig demonstration. Demonstranterna vädjade till myndigheterna, särskilt polis, för att identifiera, fånga och ställa förövarna inför rätta.

Je suis3 Je suis4

Recent Posts