Jag fick ett brev

Den här veckan har jag och min kollega Eunice besökt Afrikagruppernas partnerorganisation ADRA i Malanje tillsammans med mina föräldrar som hälsar på i Angola.

I onsdags träffade vi bland annat den kooperativa jordbruksföreningen ”Tala Hady” som verkar i byn Cambamba, i kommunen Quela, där Adra sedan 2002 driver projektet Kusanguluka (som betyder glädje på det lokala språket Kimbundu). Föreningen överlämnade ett brev till mig som säger mycket om hur utvecklingen av samhället har gått från dåtid till nutid. Här kommer en översättning av brevet:

”Vår förening startade 2002 med hjälp av ADRA. Tack vare detta har vi nu en stor skola med två klassrum och två lärare som undervisar barnen från byn och grannbyn samt kvinnor i alfabetisering.

Idag finns det inte längre  något problem med svält, vi har en fungerade handel, produkter och djur som tillfredsställer alla familjers matbehov. Människorna insjuknar inte lika ofta som förr och det är inte heller så många som dör, detta tack vare att de är organiserade.

En del av våra hus är täckta av plåttak, vi har en del plastmöbler (bord och stolar) och vi har kläder. Nästan alla familjer har en cykel som hjälper till att transportera produkter från fälten till byn.

Det vi funderar på vad gäller framtiden är att vi skulle vilja förbättra brunnen där vi hämtar vårt vatten. Vi vill öka byns produktion av grönsaker, vi vill utöka möjligheten till transport (mopeder och bilar). Vi vill ha mer utbildning för att kunna utveckla våra byar i kommunen ännu mer. Vi vill få bättre kännedom om lagarna så att vi kan diskutera kommunens problem inom olika forum.

Cambamba 22/02/2011″.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=Y0JG00Lx-Uc

/Erika

Recommended Posts