Ja må den leva!

Imorgon fyller den angolanska freden tio år. Den 4:e april 2002 signerades fredsavtalet mellan MPLA och UNITA under en ceremoni i Luanda. En dryg månad tidigare hade UNITA:s ledare Savimbe avlidit under hårda strider i inlandet, vilket blev början till slutet på ett långt gerillakrig.

”Detta datum utgör, tillsammans med självständighetsdagen, den största av erövringar som det angolanska folket uppnått” skriver Angonotícias.

UNITA, fortfarande det största oppositionspartiet, kommenterar fredsdagen på partiets hemsida: ”Priset för fred återstår fortfarande att betala. Tio år efter fredsavtalet behöver Angola fortfarande implementera reformerna som fastställdes i fredsavtalet (…) och etablera en verklig demokrati med fria val, ett aktivt civilt samhälle och dynamisk privat sektor”.

På MPLA: s hemsida är presidentens uttalande från förra året återigen publicerat på förstasidan. President Dos Santos skriver att farliga sociala nätverk konspirerar på internet och hotar freden. Han varnar för att ”förvirringen” som brett ut sig i Afrika ska sprida sig även till Angola.

Demonstrationerna under 2011 – i Angola de första i sitt slag – ser måhända futtiga ut i jämförelse med revolterna på kontinentens norra delar. Ett 30-tal demonstranter blev snabbt och våldsamt nedslagna. Ingen karismatisk ledare klev fram, ingen fantastisk twittrare talade om för världen vad som hände på Självständighetstorget i Luanda – och internationell media kunde inte brytt sig mindre.

Men när nya demonstrationer genomfördes för två veckor sedan blev det tydligt att den proteströrelse som började i fjol fortsätter att ge upprorsvågor på det politiska hav som den angolanska regeringen gör allt för att hålla stilla. Demonstrationerna, planerade som helt igenom fredliga protester mot den bristande demokratin och presidentens nu 32 år vid makten, möttes även denna gång av våld.

President Dos Santos varnar  för att ”förvirringen” som brett ut sig i Afrika ska hota freden i Angola.

President Dos Santos varnar för att ”förvirringen” som brett ut sig i Afrika ska hota freden i Angola.

– Det vi såg i helgen var en upptrappning i förhållande till tidigare demonstrationer. De som angrep demonstranterna var beväpnade och siktade mot folks huvuden. Det var rena turen att ingen dödades, säger Lisa Rimli från Human Rights Watch.

Vilka är då ”upprorsmakarna” och vad vill de? På deras svårhittade och ständigt attackerade blogg står att läsa att ”denna webbplats uppstod av de ungdomar som organiserade demonstrationen förra året (…). Här publicerar vi inte bara det som godkänts av regeringen i Luanda, utan även oberoende information, så kallad medborgarjournalistik (…). Vi vill vara ett utrymme för utbyte av idéer och kommunikation för den ungdom som i minoritet (?) är missnöjd, trött och revolterar emot den sociala och politiska situationen i Angola.”.

Det står också att läsa att några av bloggens administratörer fick oväntat besök inför demonstrationerna, av ett tiotal män klädda i svart som bröt sig in genom dörren och med järnrör misshandlade ungdomarna, som hindrades att delta i protesterna. Den angolanska rapparen Filomeno Vieira Lopes fick föras till sjukhus efter att ha blivit påhoppad av en liknande grupp män innan han ens hade hunnit fram till demonstrationen.
– Det kanske verkar absurt att ett parti som säger sig ha fem miljoner medlemmar är rädda för en liten grupp ungdomar som skriker ut sin revolt, men det är ett faktum, säger den angolanska författaren Pepetela, som krigat för MPLA men samtidigt är en av deras mest expressiva kritiker.

President Dos Santos skriver om demonstranterna att ”Det de försöker göra är inte revolution. Det kallas förvirring, att störta demokratin och ordningen”.

Upploppen må vara små krusningar på det politiska havet, koncentrerade till huvudstaden och genomförda av en liten grupp. Det får knappast Dos Santos tunga båt att gunga. Men ändå är hans oro uppenbar. Det blir allt svårare att stoppa protesterna mot hans person, och den ”ordning” han är så mån om ifrågasätts från allt fler håll. Hur regeringen hanterar befolkningens missnöje blir avgörande för Angolas framtid och huruvida freden kan få leva ut i hundrade år. Årets val blir den första prövningen.
/Klara

Recommended Posts