Förslag om autonoma regioner i Moçambique

 

Fram till i veckan har RENAMO, det största oppositionspartiet i Moçambique, bojkottat det nationella och de provinsiella parlamenten. Afonso Dhlakama, ledare för  RENAMO har sagt att om representanter från RENAMO skulle inta sina platser skulle de inte förolämpa honom, inte heller partiet utan de tusentals väljare som röstat för rättvisa val. Dhlakama hävdar att valresultatet med FRELIMO som vinnare är falskt, att RENAMO vann valet samt de fyra föregående valen.

Den 12 januari intog parlamentsledamöter från partierna FRELIMO och MDM sina platser och svor ämbetseden. Ett specifikt tillfälle för representanterna från RENAMO att inta sina platser är planerat till slutet av denna vecka. Annars riskerar de att förlora sina platser och de överlåts till nästföljande på RENAMOs listor. Parlamentet har beslutsmässighet utan RENAMO men skulle sakna politisk trovärdighet utan det största oppositionspartiet.

20150211_110649Lördagen den 7 februari hölls ett möte mellan president Filipe Nyusi och Dhlakama för att fortsätta förhandlingarna och få ett slut på den politiska kris som började kring valet 2014. De båda ledarna kom fram till att RENAMOs representanter borde inta sina platser i parlamentet denna vecka och föra fram ett förslag i parlamentet angående skapandet av autonoma regioner i centrala och norra Moçambique.

Enligt RENAMO har regeringen under förra månaden flyttat militära styrkor till 16 känsliga områden och anser detta som ett brott mot vapenvilan som inleddes i höstas efter den ett år långa väpnade konflikten mellan regeringens militär och RENAMO-gerillan. Under mötet med Nyusi bad Dhlakama att regeringen skulle dra tillbaka sina styrkor för att undvika onödiga konfrontationer, skriver dagstidningen o País.

20150211_111633

Blå visar de provinser som omfattas av förslaget om autonoma regioner ledda av RENAMO

Recent Posts