Brev till Obama

“… There´s no such thing as part freedom…”. Med ord från Nelson Mandela avslutas det brev som överlämnades av angolanska aktivister till USAs president Barack Obama tidigare i veckan.

Utan att göra en hemlighet av att deras främsta mål är att avsätta angolas president, passade en grupp angolanska aktivister på att överlämna ett brev till Barack Obama i samband hans besök i Tanzania den 1 juli.

Brevet (läs: här) riktar svidande kritik mot den angolanska regeringen varvat med tydliga uppmaningar till Obama hur han kan pressa regimen att agera mot kränkningar av mänskliga rättigheter, bekämpa korruptionen och utrota fattigdomen i Angola.

Aktivisterna menar att flertalet statsöverträdelser har fortsatt efter att Navi Pillay, FNs högkommissarie för mänskliga rättigheter, besökte landet i april i år. Tillsammans med brevet överlämnades ett USB-minne som påstås innehålla bilder och filmer på kräkningar på mötesfrihet.

“Vi litar på ditt löfte om att hjälpa de som behöver hjälp. De som också vill nå drömmar som delats av Martin Luther King och andra. Drömmar om mänsklig värdighet.“ Orden följeslår Mandelas. Hälsningen kommer från unga revolutionärer i Angola.

Nyheten presenterades bland annat av portugisiska Rádio e Televisão de Portugal, tyska
Deutsche Welle samt av den angolanska nyhetstjänsten Maka Angol, vilken journalisten, författaren och regimkritikern Rafael Marques de Morais är direktör för.

Recent Posts