”Beslutens dag” i Mocambique

moc flaggaDet var ett förväntansfullt Mocambique som vaknade idag. Kanske kommer lugnet nu? Idag förväntas nämligen regeringen och oppositionspartiet Renamo nå en överrenskommelse som ska leda till ett nytt fredsavtal och ett slut på oroligheterna som präglat landet det senaste året. Dagstidningen O Pais kallar denna måndag för beslutens dag.

I oktober 2013 beslutade oppsitionspartiet (f.d. guerrillarörelsen) Renamo att ogiltigförklara 1992 års fredsavtal. Det var efter en attack mot en Renamobas som partiets talesman deklarerade att det inte längre rådde fred i Mocambique. Sedan annuleringen av fredsavtalet har Renamos arméer försökt ta kontroll över delar av landet och partiledaren Afonso Dhlakama har hållts gömd.

Efter många månader av förhandlingar har nu båda parter indikerat att en överenskommelse förväntas färdigställas idag  och att 95% av avtalet redan är klart. ” Vi förväntar oss att kunna delge resultaten av förhandlingarna till det Mocambikiska folket under måndagen”, säger en Renamorepresentant till tidningen Noticias.

Sofie Sjöstrand, Maputo

Recent Posts