Apropå ränta för mikrokrediter

Efter Uppdrag gransknings program om Grameen Bank i förra veckan, har jag fått frågor om hur Afrikagrupperna arbetar med mikrokrediter. Eftersom jag jobbar i Angola har jag tyvärr inte själv sett programmet, men fått veta vad det handlade om genom andra kanaler. Det verkar mycket olyckligt hur de människor drabbats som reportaget beskrev. Jag kan dock intyga att Afrikagruppernas verksamhet fungerar helt annorlunda.

Här i Angola jobbar vi via angolanska enskilda organisationer som är experter på frågor gällande jordbruk och landsbygdsutveckling. De lån som betalas ut via Afrikagrupperna (och därmed våra partnerorganisationer) har mycket låg ränta, runt fem procent, eller ingen alls. Pengarna går istället i omlopp, vilket betyder att de återanvänds till nya mikrokrediter efter det att de återbetalats. En förening eller enskild individ som tar ett mikrolån får två år på sig att betala tillbaka.

De mikrolån som vi jobbar med handlar ofta om att stötta människor i processen att senare kunna ta större lån via angolanska banker, som också jobbar med mikrolån. Detta är något som växer snabbt här i Angola då det finns många jordbruksföreningar och de flesta som tar lån gör det via en förening. På så vis blir de inte själva belastade med hela ansvaret att betala tillbaka räntan, utan gör det som ett kollektiv.

Många människor i Angola kan inte ta lån direkt från banken eftersom de inte har id-handlingar och därför inte kan öppna ett konto. Afrikagruppernas partner, Adra, som jobbar med bland annat mikrolån gör det från grunden. Det innebär att de introducerar föreningar till mikrolån genom att vara med i hela processen; från att skaffa id-handling till att registrera föreningen och ge ett lån. Därefter följer Adra noga upp och är med även i processen kring att återbetala lånen.

I en förening är det tre eller fyra personer som skriver under lånet. De är juridiskt bundna om de andra inte betalar, men eftersom Adras lån är småskaliga har det ännu inte ställt till några problem. Alla bidrar med något och Adra stöttar hela vägen. En person som ingår i en förening kan i ett senare skede ta ett eget lån på banken.

Många företag och organisationer här i Angola samarbetar också med bankerna i denna process och det finns banker som fokuserar extra på just mikrokrediter.

Förra veckan besökte jag Adra i provinsen Malanje. Där träffade jag en jordbruksförening i byn Quela. De berättade att mikrolånen var något av det viktigaste som hänt de senaste åren, eftersom de lyckats investera i saker som de tidigare inte hade råd att köpa och därmed utökat sin produktion och på så vis kunnat betala tillbaka lånen. Under vår träff lade de fram en önskan om att kunna ta ännu större lån för att köpa in maskiner och lägga plåttak på sina hus. (Du kan läsa mer om det besöket på Angolabloggen).

Erika Eckeskog
Koordinatör, Angola

Recommended Posts