Ett inlägg från EPA-dagen

Idag är det exakt en vecka tills vi anländer till Bryssel för att överlämna namnunderskrifterna. Medan jag skriver det här blogginlägget står några av mina ”buss-vänner” på Emmaus, på söder i Stockholm och kämpar för att få ihop några namnunderskrifter till. Förhoppningen är att underskrifterna ska var tillräckligt många för att få våra svenska EU-parlamentariker att ta ställning för, något som känns så självklart, som rättvisa handelsavtal!

Jag som skriver det här inlägget heter Emelie Muntrakis och är, som så många före mig skrivit, en av deltagarna i Buss till Bryssel. För snart fem år sedan besökte jag EU-parlamentet för att intervjua parlamentariker och kommissionärer som arbetade med internationell handel, inför projektarbetet på gymnasiet. Det ska bli otroligt spännande att få återvända och eventuellt träffa några av de personer vi träffade då. Mitt första besök i Bryssel gjorde starkt intryck på mig och jag hoppas att jag idag, med nya erfarenheter från de senaste åren, har fått vidare syn och därmed kan förstå bättre hur det hela fungerar. Framförallt hoppas jag på att få vara med och uppleva att det faktiskt går att påverka!

Min första aktiva kontakt med Afrikagrupperna fick jag i vintras då jag började arbeta ideellt med administrativa uppgifter på kansliet. Jag tillbringar fortfarande en dag i veckan där vid sidan av mina studier vid Södertörns högskola där jag läser ett program som heter Miljö och utveckling. Jag tycker att det är skrämmande att jordens resurser idag är så orättvist fördelade och att en geografisk skillnad mellan nord och syd går att urskilja. Genom människo- och kulturmöten i olika delar av världen har jag insett att välfärd kan se så olika ut och det finns många olika vägar att gå. Jag tycker inte att vi har rätt att säga hur något annat land ska utvecklas men jag tycker däremot att det är en självklarhet att vi inte ska beröva andra länders möjlighet att utvecklas på det sättet de själva vill. Ett sätt att inte beröva andra den möjligheten är att ta ställning för rättvisa handelsavtal. Gör det du också genom att skriva på namninsamlingen här: http://www.afrikagrupperna.se/raettvisa-handelsavtal/skriv-pa-vara-krav-till-eu-parlamentarikerna

Vi hörs igen om en vecka, då från Bryssel!

/Emelie

Recent Posts