’Change is going to come’

Hej, det är jag som är Martina, en ytterligare bussdeltagare och för nuvarande praktikant på Afrikagrupperna i Stockholm.
Nu är det en vecka kvar och känner mig förväntansfull och nyfiken på vad som komma skall.

Vem är jag? Jo för närvarande student vid Köpenhamns Universitet, där jag tar min Master i African Studies. Mitt brinnande intresse för orättvisor, Afrika och ungdomar går tillbaka till min egen uppväxt och mitt engagemang på fryshuset i Stockholm och Malmö.
Under 2009 bodde jag i Kampala, Uganda och bevittnade något av vad jag inte önskar någon att se, 40-50 människor dödades av polisen och militären pga att människorna gick ut på gatan och demonstrerade för rätten till att kungen av Baganda (Baganda är en av Ugandas många folkgrupper)ska få röra sig fritt i Uganda. Jag åkte tillbaka 2010 för att prata med de ungdomar jag lärde känna då och hur denna händelse påverkade dem i deras syn på makt, politik, förtroende och de (då) kommande valen 2011.

Jag känner som mina ugandiska vänner: att vi har en lång väg att gå för att byta ut och förändra dysfunktionella strukturer. Idag har vi många institutioner som fungerar till fördel för missbrukande av makt, resurser och pengar och institutionerna upprätthålls av ledare som inte alltid har folklig förankring och drar sig för att utnyttja deras position.

Vad EPA- resan till Bryssel är för mig, är just en konkret möjlighet till att utmana nedifrån, underbyggt med namninsamlingar, engagemang från aktivister, intresserade och eldsjälar, utvecklade resonemang och bred information kring situationen varför EPA är ett orättvist förslag.

Jag gör detta för att stärka min tilltro på att demokrati ska vara ett fungerande verktyg till att möjliggöra förändringar och att resan kan tända hopp hos alla våra vänner i andra länder.

Jag säger som Sam Cooke en gång sade: ’Change is going to come’ här i en version av Lauryn Hill!! //peace

Recent Posts