Besök på organisationen Both ENDS

Sedan Linas blogginlägg igår kväll har vi spenderat tiden bland kanaler och cyklar i Hollands huvudstad Amsterdam. Dagen idag började lugnt med sovmorgon, frukost på vandrarhemmet och gott om ledig tid. Efter att ha strosat omkring i staden, åkt båt längs med kanalerna och tränat samlades vi,vid halv tre utanför vandrarhem för att gå gemensamt till mötet med Both ENDS (Enviroment and Development Services).

Efter att ha promenerat genom de smala gatorna kom vi fram till de ljusa lokalerna där Both ENDNS håller till. I en av rummen stod kaffe och holländska kakor serverade på ett stort bord kring vilket vi fick slå oss ned. Med oss satte sig även två av Both ENDS 39 anställda och även en lokal student i politik och medicin. Efter en kort presentationsrunda tog Burhard Ilge ordet och berättade om Both ENDS och deras arbete med EPA-avtalen.

Both ENDS bildades 1986 av Holländska natur- och miljöorganisationer för att göra något åt det obalanserade tillståndet jorden befinner sig i i dag och som medför att natur och människor i utvecklingsländer får betala priset för vår tillväxt och konsumtion. Målet är en rättvis och hållbar värld där mänskliga rättigheter är respekterade och där naturresurserna förvaltas så att de är tillgängliga för alla idag och i framtiden. Both ENDS arbetar bl.a. genom att stödja organisationer i Östeuropa, Sydamerika, Asien och Afrika.[1]

Under mötet fick vi se bilder och filmklipp från olika aktiviteter Both ENDS har anordnat inom ramen för ”Stoppa EPA”. Några avbilderna var tagna utanför parlamenten i Holland där aktivister stod med Stoppa EPA-banderoller. Vid ett annat tillfälle hade en massa aktivister samlats i Haag med väckarklockor i händerna för att förmedla till politikerna att det är dags att vakna. Vi fick även se exempel på aktivism från andra länder som t.ex.
ett filmklipp från Nairobi där organisationen ACORD demostrerade mot EPA-avtalen.

De flesta av aktiviterna hade några år på naken och likaså rapportena om EPA som Both ENDS gett ut. Det beror på att de inte har arbetat speciellt aktivt med Stopa EPA under den senaste tiden eftersom det inte har känts så aktuellt men Burhard berätade att de nu funderar på hur de ska kunna använda den nya deadlinen för att börja arbeta med EPA-frågan igen. Förhoppningsvis leder den nya deadlinen till att det väcks liv i debatten!

Nu är det hög tid för mig att sova så att jag är pigg imorgon på den stora dagen!

/Emelie


Recent Posts