Onsdag morgon

Jag ska inte ljuga. Det är oftast rejält deprimerande att slå upp morgontidningen här i Namibia. Oavsett om jag börjar med New Era eller The Namibian så sitter jag snart där med torr mun och en oroligt vibrerande klump i magen.

Över en arbetsvecka handlar det om att korsa en flod av artiklar om inkompetenta och korrumperade myndighetspersoner, allmän kriminalitet, sexuella övergrepp och andra former av avskyvärt och inte sällan obegripligt våld, emellanåt ducka för förbiflytande politikerfloskler och etniskt motiverade påhopp och för allt i världen se till att hålla huvudet högt och munnen stängd.

Efter att ha nått andra sidan, torkat av slemmet från Big Brother Africa och Lindsay Lohans senaste påhitt (jo, här också) på nöjessidorna, samt något dagsfärskt debacle i sportens värld, är det nästan alltid nödvändigt att lämna kontoret och gå ut och djupandas en stund.

Men ibland, som ett ensamt glimmande korn av guld mitt i sörjan, står där också något annat.

Som idag. En artikel om ett initiativ för att ge skolbarn ett mål mat, som har gått från att vara ett projekt startat av World Food Program för sexton år sedan till att idag vara helt drivet och bekostat av namibiska staten. Nästan 270 000 barn slipper idag sitta sig igenom en skoldag hungriga på grund av programmet, vilket innebär nästan vartannat namibiskt grundskolebarn. Illustrerandes artikeln är en bild på en rad knattar med var sin tallrik och sked framför sig, tittandes storögt mot oss.

Banalt, eller hur? Men jag har nästan redan glömt rubrikerna på förstasidan (”Principal orders girls to take off shirts in front of school”, ”Evangelical Church N$2 million in the RED”, ”Another Neckartal disaster feared”) och behovet av djupa andetag utanför dörren känns åtminstone den här morgonen lite mindre akut.

I morgon är det torsdag.

Recent Posts