Na ni na ni nanna

Idag är det den internationella ungdomsdagen. När jag var ung fick jag tidigt lära mig vikten av att läsa och skriva. Varje vecka gick vi till biblioteket i skolan och lånade en bok som vi nästkommande vecka fick byta till en ny bok. Ibland åkte vi in till det stora biblioteket i centrum där man kunde sitta i en gammal trä-eka, luta sig mot en stor kudde och antingen läsa eller lyssna på en bok.

Det var spännande på biblioteket i centrum för det var så stort och hyllorna var så höga att man fick passa sig för att inte försvinna eller tappa bort sin fröken.

Trots att jag genom skolan fick möjligheten att låna hur många böcker jag ville var det ändå alltid en fröjd varje lördag när bokbussen dök upp i mitt kvarter och jag kunde låna ännu fler böcker. På tv såg jag Beppe nedbäddad i nattmössa läsandes sagor för alla sina gosedjur.

Var och varannan dag fick vi mer eller mindre intressanta boktips från tv och varje gång blev jag lika ledsen när den sista filuren inte fick plats på den magiska mattan utan fick flyga iväg ensam i en resväska. Livet i Åkersberga var fullt av litteratur på ett helt självklart och lättillgängligt vis.

I Sverige är 99% av befolkningen skriv- och läskunniga. I Angola ligger den siffran på 67%. I snitt går man i skolan 4,4 år, detta trots att 9-årig grundskola är obligatorisk (UNDP).  Vi vet att ord är makt vilket även göra detta till en fråga om jämställdhet. Om man enbart tittar på ungdomar (15-24 år) höjs statistiken för läs- och skrivkunnighet till 81% för killar. Läskunnigheten bland tjejer i åldern 15-24 år är 67,8% på nationell nivå, varav 83,8% i urbana områden och 40,5% på landsbygden (källa: OPSA, 2011).

Det finns inga bibliotek på skolorna i Angola. Eller rättare sagt, det finns rum som har skylten ”Bibliotek” uppsatt men innanför dörrarna gapar hyllorna oftast tomma:

Bibliotek i Luongo, Catumbela, Benguela

Bibliotek i Luongo, Catumbela, Benguela

I Luanda finns Biblioteca Nacional som varit stängt under en längre tid och just nu är under reparation. Man planerar även att starta en kurs för att utbilda bibliotekarier. Trots att skolböcker ska vara gratis i grundskolan är det svårt att få tag på böcker och många elever delar därför på samma gamla ärvda bok från Portugal eller ingen bok alls. I de få bokaffärer som finns (främst i Luanda) består urvalet till 85% av universitetslitteratur.

Den här veckan är det ”Feira dos livros” (bokmarknad) i flera provinser runt om i landet. I Benguela, som är Angolas andra stad i relation till tillväxt och utveckling, står fyra små bord uppställda i en park. Där kan man köpa kurslitteratur och religiösa böcker. Bristen på barn- och ungdomslitteratur är uppenbar. ”Det är flera som har gått runt och tittat på böcker men inte särskilt många som har köpt något”, berättar en man som står vid ett av borden.

Snart är den internationella ungdomsdagen över. När vi går och lägger oss ikväll kan vi påminna oss om att en godnattsaga är få förunnat.

Na ni na ni nanna.

/Erika

Recent Posts