”Jag nästan grät när jag såg barnen…”

Ibland händer saker som för en liten stund får en att tappa tron på människorna. Idag berättar de namibiska tidningarna en riktigt bedrövlig historia. Den handlar om en grupp på 120 barn i åldern fem till femton år som i förra månaden hittades lämnade längs vägen mellan Rundu och Grootfontein i norra Namibia. Som det verkar – ingen vet med säkerhet – har barnen dumpats där av farmare, rädda för att avslöjas med och åtalas för barnarbete.

De flesta barnen, som alla tillhör San-folket, är födda och uppvuxna på de farmer från vilka de nu körts iväg. Att detta hände just nyligen är med säkerhet ingen slump. Det namibiska ministeriet för Gender Equality and Child Welfare är just nu ute och besöker farmer runtom i landet för att undersöka förekomsten av just barnarbete.

Enligt en av dem som talat med barnen, kommer de från 78 olika farmer i Grootfontein-distriktet. Barnen ska endast ha fått mat som ersättning för sitt arbete. På vägen lämnades de hungriga, utan skor eller ordentliga kläder.

”Det är en mycket sorglig historia. Jag nästan grät när jag såg barnen. Det går inte att förstå att någon kan behandla barn på det sättet, som om de var djur”, berättar han för den namibiska nyhetbyrån Nampa.

Barnen är nu inhysta i skollokaler och tält i området.

Recommended Posts