Day of the African Child

Idag, 16 juni, är det International Day of the African Child, en årsdag som firats sedan den etablerades 1991 av den afrikanska samarbetsorganisationen OAU. Ursprungligen var den en minnesdag för Sowetoupproret 1976, då tiotusentals svarta barn marscherade genom Soweto utanför Johannesburg, Sydafrika, och krävde bättre skolundervisning och att få bli undervisade på sitt eget språk. Under protesterna och i de följande oroligheterna blev hundratals barn dödade och skadade när apartheidregeringens polis och militär försökte kontrollera de protesterande med vapenmakt.

Idag handlar dagen inte bara om det som hände i Soweto, utan kanske mer om afrikanska barns situation totalt sett. Bara i södra och östra Afrika har närmare nio miljoner barn blivit föräldralösa genom AIDS-pandemin, och en oacceptabelt hög andel barn lider fortfarande brist på så basala saker som rent dricksvatten och mat. Varje år har årsdagen ett tema, och i år är det gatubarnens situation som är i fokus.

Den som vill veta mer om the International Day of the African Child, kan exemplevis göra det genom att besöka denna websida, hos Human Rights Education Associates.

Recent Posts