Volontär blandning

Tillbaka efter semestern. De första dagarna efter semester brukar ju, vart som helst i världen, innebära att mest försöka komma ikapp, plöja igenom alla mail och sådär. Så även i Angola. Men här kan man på listan lägga till: Hoppas att inte lägenheten brunnit ned eftersom el-anordningarna i badrummet lämnar en del i övrigt att önska; skura ut en halv decimeter sand som lagt sig över precis ALLT i lägenheten under tre veckors bortavaro, mörda alla kackerlackorna som bosatt sig i bilen med ’Instant Kill’ och sen inte kunna använda bilen på tre dagar eftersom den är astmaframkallande, skura upp gammalt surt vatten som droppat från ACn (som inte går att stänga av) i sovrummet under tre veckor, samt tvätta allt i garderoben eftersom det fukten gör att allt luktar surt efter ett tag.

Det är lite verkligen både en förmån och en börda att så att säga ha två liv, lite så blir det ju när man jobbar i ett annat land, och åka mellen dem. Hemma i disktrasegrå vinter-Sverige är det lätt att längta till solen, värmen och den livfulla oordningen i Angola och det tar hela semestern att anpassa sig, att komma in i Sverigerytmen. Och väl tillbaka i Angola upprepas sedan samma process av adaptacao, anpassning, här. Vi pratar om det i matlaget, vi är 6 svenskar i samma ålder som träffas varje tisdag. Och alla känner av det, hur miljöombytet frestar på men hur härligt det också är att få träffa vänner och familj och njuta av fräscha grönsaker, god ost och fantastiska soyaprodukter! Ljuvligt, tänker vi och så packar vi väskorna fulla av kaviar, saltlakrits och grovt bröd innan vi återvänder.  

Och jag, som anlände lagom till helgen och kunde åka direkt till stranden och njuta av solen, fick en toppenstart på det nya året i Angola. Mindre bra gick det för en bekant till mig som i semesteryran glömt söka nytt visum till Angola, fick sova i en skrubb på flygplatsen i Luanda och sedan bli tillbakaskickad med första bästa plan dagen därpå. Bara att börja om! 

Recommended Posts