Visumansökan inget för veklingar!

Jag har slutat räkna hur många gånger om dagen jag säger ’men det borde ha fungerat’ eller ’det borde inte ta så lång tid’ här i Angola.

Tex så borde det inte ta 4 veckor att lyckas lämna in en visumansökan till Norska ambassaden (de handlägger Sveriges viseringar också nuförtiden). Men först gjorde resebyrån fel på biljetten, så istället för en returresa Stokholm – Luanda med 4 timmars uppehåll i Lissabon blev det ett uppehåll på en hel månad eftersom de råkade ställa ut halva biljetten 2a Juni i stället för 2a juli som det skulle vara. Sedan ville de att den resande skulle betala ändringsavgiften på 100 usd för att få det datum som var beställt, alltså för att rätta till ett fel som uppenbarligen de begått. I Angola har kunden alltid fel.  

Sedan har Ensa, försäkringsbolaget, inte haft el på två veckor så det gick inte att få ut försäkringsbevis, trots att det är betalt, som man behöver för att kunna lämna in visumasökningen. När sedan Ensa väl fick tillbaka sin el visade det sig att det blivit fel datum på försäkringbeviset också. Det var bara att vända i dörren på ambassaden med visumansökan alltså. Gör om, gör rätt. Tillbaka på Ensa ansåg damen som utfärdat försäkringsbviset att detta hade inget med henne att göra och att det på ingavillkors vis kunde anses vara hennes fel att hon inte läst ansökningsblanketten rätt. Nej, ni får väl betala för att lägga till de dagar som fattas på försäkringsbeviset tyckte hon, detta trots att det på medtagen kopia av ansökan tydligt är angivet korrekta datum för vistelsen i Sverige och på kvittot tydligt att det är dessa datum som betalats för. Men till slut så gav hon sig och ett nytt försäkringsbevis knappades låååååångsamt fram på datorn. Så var det ’bara’ att lämna in ansökan till slut.

Toppen!

/Anna

Recommended Posts