Valet närmar sig

Det börjar dra ihop sig för valet.
Valdatumet har nu slagits fast till lördagen den 5e september 2008.  

Förra veckan var det deadline för partier som vill ställa upp i valet att registrera sig. För detta ändamål har man tillsatt en särskild tribunal constitucional, ung. ’konstitutions tribunal’, och den 18 juli skall listan av partier som kommer ställa upp i valet presenteras. (källa Journal de Angola)

Valet skall övervakas av internationella observatörer. Det är landet i vilket val hålles som måste bjuda in internationella organ som FN eller EU att sända valobservatörer. Vad det verkar så Angola har hittills inbjudit EU att skicka valobservatörer. Från Sverige kommer tre personer att deltaga som valobservatörer och från hela EU sammanlagt ett hundratal observatörer under olika tidsperioder, även representanter från medlemsländernas diplomatkår kommer att närvara.

Det har vidare tagits ett beslut om att förlänga antalet dagar för att sammanställa och presentera valresultatet, på provinsnivå är detta nu 7 dagar efter valdagen och på nationella nivå 15. Detta har väckt debatt och viskningar om att det skulle vara ett försök från regeringspartiet MPLA att möjliggöra påverkan av resultatet, dvs valfusk, motiveringen är dock att erfarenheterna från den långdragna processen att få folk att registrera sig inför valet och därmed bli röstberättigade visar att det teknik och organisatoriska kapaciteten inte tillåter ett snabbare sammanställande och beslutet är taget då man vill säkerställa en korrekt sammanräkninsgprocess.

 

Recommended Posts