Togos landslagsspelare beskjutna i Angola

Igår kväll blev Togos fotbollslandslag attackerade i närheten av Cabinda, vid gränsövergången mellan Kongo och Angola. På måndag var det tänkt att de skulle spela sin första match mot Ghana i ett av den Afrikanska kontinentens största sportevent, fotbollsmästerskapet CAN, som tar plats i Angola med start imorgon.

Nyheten nådde mig igår kväll vid 19:30 via internationella kanaler. Det dröjde fram till midnatt innan Angolanska medier började rapportera och ett uttalande kring situationen kom fram. Denna morgon har jag ägnat åt att följa diverse nyhetsprogram via tv och webb. Medan de internationella medierna uppdaterar informationen kring attacken visar de angolanska kanalerna tecknad film och såpopera. I reklampausen får vi se vackra bilder från Luanda, Benguela, Lubango och Cabinda där mästerskapen ska ta plats. ”Tudos unidos pelo futebol”, alla samlade kring fotboll, är budskapet som vi blivit smittade av i Angola den senaste tiden.

Angola är i chock. Ingen förväntade sig detta. Många är idag arga och besvikna. CAN 2010 skulle vara det event som sätter Angola på världskartan, visar upp ett land i utveckling med turismpotential och framtidsvisioner. Istället vaknar världen upp idag med nyheter om våld och oroligheter.

Togo överväger i dagsläget att dra sig ur mästerskapen medan CAN kommittén säger att spelen ska fortsätta. Den angolanska regeringen fördömer dåden och utlovar höjd säkerhet.

Enligt Journal de Angola är det guerillagruppen FLEC som ligger bakom dådet. De har under 30 år kämpat för Cabindaregionens självständighet. Cabinda är Angolas rikaste provins, hemort för stora oljefyndigheter och naturrikedomar. Under de fyra månader jag befunnit mig i Angola har jag inte hört något nämnvärt om FLEC eller om oroligheter i regionen. I nuläget är det dock för tidigt att uttala sig om vem/vilka som ligger bakom dådet och vad motiven för detta i så fall skulle vara.

Klart är dock att besvikelsen idag är stor. Kring CAN har det rått stora förberedelser och hela eventet har karakteriserats av glädje, fest och stolthet. Äntligen skulle Angola få vara mitt i rampljuset och visa upp en enad afrikansk kontinent för världen.

Jag tror att spelen kommer fortsätta som planerat. Regeringen kommer försöka reda ut vad som hänt och göra sitt bästa för att lyfta Angola ur detta. Själv har jag biljetter till öppningsmatchen mellan Angola och Mali imorgon. Fortsättning följer.

/Erika

Läs mer: DN, SVD, SKY SPORTS, JOURNAL DE ANGOLA

Recommended Posts