Sveriges flagga fortsätter vaja på ambassaden i Luanda

Den första juli i år stängdes Sveriges ambassad i Angola. Igår kom det glädjande beskedet att den öppnas upp igen.

Beslutet har tagits efter att regeringen och socialdemokraterna nu kommit överens om att stryka de besparingar som tidigare hotade nedläggningen av fem ambassader runt om i världen. Den enda ambassaden som fortfarande läggs ned är den i Bryssel medan ambassaderna i Angola, Argentina, Vietnam och Malaysia behålls eller startas upp på nytt för att stärka svensk närvaro på tillväxtmarknader och främja svensk export.

I Angola har samtlig personal vid ambassaden redan avslutat sina tjänster, ambassadörsbostaden blivit uppsagd och alla möbler sålda. Trots rykten om att budgetförändringar skulle kunna rädda ambassaden var det få som trodde att det kunde bli verklighet efter att svenska flaggan slutat vaja från ambassadörsbostaden.

En man som dock vägrade hala flaggan från självaste ambassaden är Sveriges honorärkonsul i Angola, Svend Thomsen. Han gav aldrig upp hoppet om ambassaden och har tillsammans med företagaren, tillika Angolaveteranen, Leif Biureborgh samt den tidigare ambassadören och Angolavännen Sten Rylander, målmedvetet kämpat för dess överlevnad.

Svend berättar att ambassadförbindelserna redan är i funktion men att det förmodligen kommer dröja upp till ett halvår innan kontoret är återupprättat med en ny ambassadör, personal och annan logistik. ”Svenskkolonin i Angola gör allt för att detta ska gå så snabbt och smidigt som möjligt”, intygar Svend.

När jag senare kör förbi ambassaden vajar den svenska flaggan stilla i eftermiddagsbrisen, så som den alltid gjort.

/Erika

Läs tidigare inlägg om ambassaden:
Kampen om ambassaden fortsätter
Svenska ambassaden i Angola stänger 1 juli
Svenska ambassaden på besök i Benguela

Recent Posts