Sopkvastar utan borst

Sopkvastar utan borst gör ingen nytta , sa en av medlemmarna i en jordbruksförening när jag frågade vad det är för skillnad med att vara medlem i en förening jämfört med att arbeta ensam.

Tillsammans är vi starkare – när vi är med i en förening får vi en gemensam styrka och kan agera gentemot andra aktörer i lokalsamhället, fortsatte medlemmen.

Jag har varit på besök i en by i södra Angola. Där hade representanter från olika jordbruksföreningar  samlats i ett klassrum i en skola. Eleverna hade fått lämna salen och fått en håltimme, men de tyckte nog ändå det var spännande att höra vad som sas av de vuxna, så de hängde in genom fönstren och lyssnade.

Vi har fått ett nytt sätt att tänka och en tro på oss själva , nu vet vi hur den nya marklagen fungerar och vilka rättigheter vi har till jorden, vi vet hur vi ska göra för att ta kontakt med en advokat och hur vi ska gå tillväga för att legalisera och få dokument på marken vi odlar. Dessutom har vi lärt oss odla nya och flera grödor. Förr odlade vi aldrig potatis för vi trodde inte att det gick att sälja potatis på marknaden men potatis ger bra avkastning, sa de samlade bland annat.

Allt detta har uppnåtts genom ADRAs arbete med att stärka föreningar på lokal nivå.
I Dombe Grande, en annan by, såg jag den dieseldrivna vattenpumpen som hade köpts in via Afrikagruppernas stöd. Den har vattnat jordbrukarföreningens åkrar i tolv år, men nu hade den gett upp. Två nya pumpar stod i lagret färdiga att installeras, föreningen hade fått krediter genom regeringens jordbrukskampanj.  Dessa var tyvärr också dieseldrivna. Jag undrar när ska det börja satsas på riktigt på att använda solceller i länder som Angola där solen skiner hela tiden.

Jag var också på väg att hälsa på Viktoria Ndepeta, som jag skrev om för några veckor sedan här på bloggen. Jag ville gärna besöka Vicotira i hennes butik för att se hur det går. Victoria har tack vare  ADRAs mikrokrediter  lyckats förbättra levnadsförhållandena för sin familj. Tyvärr hade regnet  spolat bort vägen, så vi kunde inte komma fram till byn. Jag undrar verkligen hur de klarar sig, eftersom det betyder att folk från byn inte heller kan komma därifrån.

Lotta Comé, temhandläggare på resa i Angola

Recommended Posts