Regel-Sverige utmanar krångel-Angola

En sak delar alla angolaner jag träffat som varit i Sverige; de är alla slagna av häpnad över all ordning och reda och alla regler. ’Det finns regler för allt, sa någon, och det konstigaste av allt, alla följer dem – även när de är själva och ingen ser dem!?’

’Och tänk de har tidtabeller som säger att tåget ska komma 13.47, och det kommer 13.47! Är man där en enda minut försent så har tåget redan gått – man blir ju superstressad i Sverige!!!’ Just tunnelbanans punktlighet är en chock för de flesta, liksom andra märkligheter som att man går barfota inomhus fast det är så kallt och att man pratar så lite i Sverige och att man kan bo i samma hyreshus i flera år utan att veta vem som är ens granne, att vi firar en massa helgdagar och inte vet varför utan mumlar förklaringar som ’det var når med den helige anden …ehhh….’.  

Men en av de allra konstigaste traditionen kom på tal idag på kontoret då vår svenske kollega på besök halade upp en Paradis-chokladask och gav bort i present. Under gapande förvåning tvingades sedan den stackars närvarande angolanen genomlida en lektion i svenskt chokladätande, det här med hur viktigt det är att verkligen välja rätt bit, att det gäller att inte bli sist och tvingas välja en äcklig bit och hur man under inga som helst omständigheter (alla svenskar vet att det är snudd på spöstraff på att bryta mot denna regel) ta från det undre lagret innan det övre tagit slut.

Det är vid tillfällen som detta även den mesta traditionalist kan drabbas av nationalistiska tvivel, man hör sig själv prata på och prata på i desperat jakt efter en rationalitet i det man säger utan att lyckas. Det är ju helt enkelt ett knäppt, irrationellt och fullkomligt oförklarligt beteende att ha rigida regler ända in i chokladätandet. Angolanen skakar bara på huvudet, ler lätt överseende och säger: ’Här i Angola tar man bara den chokladbit man vill ha’.

Det uppstår en sekunds tystnad. ’Nämen, så kan man ju inte bara göra, det går inte för sig.’ Eller så kanske det gör det? Ibland är det liksom ändå lättare här, rakt på och inga onödiga hinder i ens väg.

/Anna

Recent Posts