Rätt att arbeta

Ur African Charter artikel 15: ”Every individual shall have the right to work under equitable and satisfactory conditions, and shall receive equal pay for equal work.”

Luanda är världens dyraste stad i ett av världens fattigaste länder. Här går oljemagnater och gatuförsäljare sida vid sida. En lunch på ett hyfsat billigt hak kostar 120 kr. En påse tomater i affären går på 70 pix. Vilka är det är som lever på under 1 dollar om dagen och hur bär de sig åt? Vem kan kräva sin rätt att arbeta under rättvisa och tillfredsställande förhållanden? Vad är en tillräcklig inkomst?

På gatan utanför min lägenhet sitter kvinnor med sina barn och säljer grönsaker till halva priset jämfört med affären tvärs över gatan. Varje dag sitter de där, sju dagar i veckan, från morgon till kväll. Idag dök polisen upp och tog alla grönsaker, rev sönder påsar med tomater och lök som rullade ut över gatan. Stilla tittade försäljerskorna på, några försökte samla ihop den spillda frukten men de flesta bara stannade upp och lät polisen härja omkring. När polisen åkt därifrån dyker fler kvinnor upp med nya grönsaker och försäljningen tar fart på nytt.

”Amiga, ska du inte handla av mig?”, frågar kvinnan jag nästan alltid köper grönsaker av. Jag frågar vad som hände tidigare och hon förklarar att polisen dyker upp lite nu och då för att statuera exempel eftersom det är olagligt att sälja grönsaker på gatan. ”När polisen går härifrån fortsätter vi sälja. Vad har vi för alternativ?”, säger hon och rycker på axlarna.

Jag köper en påse med grönsaker för 70 spänn: en avokado, 5 morötter, tre paprikor och en bunt haricovert. Jag prutar inte. Det är ändå billigare än i affären och min amiga har redan förlorat tillräckligt idag.

/Erika

Recent Posts