…och hur är vädret hos er?

Vaknar av något jag inte hört på länge; det regnar! Efter flera månader utan regn öser det ner, ett riktigt tungt och frodigt tropisk regn som dränker staden och svämmar över gatorna på några minuter. Dammet lägger sig.

Kacimbo, vintern eller torrperioden eller vad man vill kalla den, infaller 15e maj och slutar 15e augusti. Det är som svensk sommar ungefär, fast utan sol. Man måste ha kofta på kvällen och långbyxor även på dagen. Och det är ganska skönt. Man kan ta promenader under Kacimbo, man kan ha samma kläder en hel dag och man det är mycke mindre malariamygg att oroa sig över. För oss svenskar är det som svensk sommar ungefär och vi åker gladeligen till stranden, någor så tokigt skulle ju inte en angolan få för sig att göra när det är ’iskallt’ både i luft och i vatten. Toppen tänker vi, fler lediga solstolar till oss, och så gillar ju svenskar när det är öde och tyst, inte när det är fullt av folk som alla spelar olika musik på sin medhavda radio. Vi åker ju inte till stranden för att festa utan för att få en naturupplevelse, och vi umgås genom att sitta på rad med näsan djupt begravd i varsin bok. Sedan sover vi lite och när vi åker hem säger vi till varandra hur trevligt vi hade det ihop idag.

Redan den 16e augusti, alltså dagen efter Kacimbons slut, var det påtagligt varmare . Märkligt, men plötsligt var detlite starkare sol, lite högre luftfuktighet och lite klibbigare och plötsligt hade jag mygg i lägenheten. Fram med super tox, nu blir blir det tropisk igen! 

/Anna

Recent Posts