Luanda by day

Trafiken i Luanda är ett mycket återkommande tema för konversation, frustration och stress i Angola. Innan jag kom hit tänkte jag liksom många andra som inte varit med om spektaklet att ”så illa kan det väl inte vara med lite trafik”. Det är svårt att förklara, det måste helt enkelt upplevas.

Grejen med trafiken i Luanda är inte att det går fort eller att det är väldigt farligt utan tvärtom; att det går extremt långsamt. Man får snabbt träningsvärk i vänsterfoten och större muskler i vänstervadben om man inte är lycklig nog att ha automatväxel eftersom det krypkörs till vansinne. En mätning av utsläppen skulle vara intressant och skrämmande att se.

Jag gjorde mig nöjet att filma trafiken runt lunchtid i Luanda förra veckan i en stadsdel som inte är den värst drabbade utan har ett lite mer behagligt flow:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=jzcrN2rWU3Y

De flesta sitter ca 3 timmar i snitt per dag i trafik. Själv kalkylerade 50 minuter att ta mig 2 km och när jag sedan kom fram dit jag skulle fick jag ägna 45 minuter åt att hitta parkeringsplats,vilket jag misslyckades med och därför trippelparkerade på huvudgatan.

Den som är tursam har luftkonditionering och bra musik med sig längs de tålamodsprövande myrstegen till målgång.

/Erika

Recommended Posts