Kuduro i påsktider

En majoritet av Benguelas streetsmarta ungdomar spenderade påskdagens afton på Cinema Monumental där årets största dansfest gick av stapel. Det givna temat för de flesta uppträdanden var kuduro.

Kuduro är en musikstil som föddes i Angola under 80-talet och som även förknippas med en speciell dans med samma namn. Musiken är ett hopkok av kalyposo- och soca-rytmer blandat med elektronica, techno och hip hop. Kuduro är även tätt sammankopplat med dansstilen Do Milindro som i princip går ut på att spela galen, slänga sig mot golvet och dansa med ryckiga rörelser. Det finns inga direkta regler eller gränser för vad som är tillåtet inom kuduro och milindro, ändå är det enkelt att se vem som behärskar konsten till fullo. Ofta är det barn som anses vara bäst på att dansa.

På Cinema Monumental tävlades det inte bara om vem som hade hetast moves utan även störst gympadojjor, spacigast outfit och coolaste frillan. De senaste MTV-influenserna blandade med lokal kreativitet. Jag har aldrig sett så coola kidz som in Angola. Jag upphör aldrig att fascineras över hur snabbt yttringar inom populärkultur sprids. Särskilt från Europa/USA och hit. Även i de mest avlägsna av byar möter jag unga tjejer och killar med de senaste solbrillorna, tuffaste t-shirts och nyaste musiken. Tänk om annan information kunde spridas med samma lätthet och genomslagskraft.

Kuduro har de senaste åren fått sig ett starkare fäste även på den Europeiska musikmarknaden. Den portugisiska gruppen Buraka Som Sistema hade under 2008 en hit tillsammans med M.I.A. vilken öppnade upp för nya samarbeten mellan Angolanska musiker och Europeiska producenter. Ännu finns dock mycket mer kvar att upptäcka. De få videos man finner på YouTube är knappast representativa för den enorma utveckling som sker här i Angola idag. Med nya teknologiska lösningar och bättre internetuppkoppling hoppas jag att denna kulturyttring ska få den uppmärksamhet den förtjänar även utanför Angola.

/Erika

Här hittar ni några av de länkar som finns:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=GEvDLjHfBS4

httpvh://www.youtube.com/watch?v=oP1AZRoo2zQ

httpvh://www.youtube.com/watch?v=NafHs-bH-yE

httpvh://www.youtube.com/watch?v=LzeIFyt3NHI

Recommended Posts