Kondom – nu även i Malanje!

Vi är på projektbesök i Malanje och passar på att besöka några av de andra organisationer som jobbar i Malanje. Efter en kort presentation av organisationens arbete med hiv-prevention utbryter en livlig diskussion om frustrationen kring att det ska vara så svårt att prata om sex och kondomer.

’Kondomer kom med hiv’, säger en av killarna, ’därför har folk har så mycket negativa associationer kring kondomer – sjukdom och död. Vi måste få bort den negativa stämpeln krig kondomer – de ska inte förknippas med hiv och aids utan måste bli något positivt.’

Vi pratar vidare om det nya arbetssättet att arbeta inkluderat med hiv, genus och sexualitet och om hur det ändå blir blir öppnare hela tiden, trots att man då och då som aktivist kan stöta på patrull; ’En gång när en aktivist delade ut pamfletter och kondomer på stan fick han en smäll av en förbipasserande – det är opassande och oartigt att dela ut kondomer.’ Men slåss är ok?, undrar jag.

I Sverige har det ju också varit ett gediget folkhälsoarbete att får kondomer att bli något självklart och kanske tom lite roligt. Kondomer med olika färg, form och smak, jordgubb, banan eller knottror, är ju en strategi att avdramatisera kondomanvändandet – och jag lovar att ta med några ’smakprov’ tillbaka till Angola från den stundande Sverigesemestern.

/Anna

              

Recent Posts