Kärlek och politik

”Jag granskade mina ruiner efter stormen som slog sönder mitt fågelbo av mörker byggt på smärta…”, spoken word poeten Babby Killer förmedlar starka känslor när han med stor inlevelse framför sitt nummer på restaurangen Bahia i Luanda som varje tisdag kväll har öppen scen. Jag diskuterar med mina vänner om Babby Killers text handlar om kärlek eller politik; två teman med konstant närvaro i denna kontrasternas stad.

Luanda stöter vid en första ankomst bort dig med sina slitna fasader och sin otillgängliga terräng. Själlöst, gudsförgätet var mitt första intryck. Men i likhet med relationer som man måste arbeta med för att utveckla och försöka förstå, växer med tiden en gränslös kärlek fram som knappt kan förklaras med ord.

Det är något väldigt särskilt med Luanda. Starka känslor. Glädje och frustration. Hjärta och smärta. Liv när det är som mest kontrastrikt. Det var Oscar Wilde som sa att all dålig poesi bottnar i genuina känslor. Det ligger något i det. Jag vill kärleksförklara mig för Luanda men alla ord som kommer ut känns barnsliga och rimmar illa.

Det är insidan som räknas. Man förstår det genom att ge varje dörr en chans. De flesta ställen i Luanda ser inte mycket ut för världen. Nästan alla hus har en hög mur eller stängsel runt omkring sig och målarfärgen ramlade av för några decennier sedan. Men så helt plötsligt tar man ytterligare ett kliv och hamnar i en ny och vackrare värld. Himmel och helvete.

En av de platser som faktiskt både har en fin fasad och ett vackert inre är just restaurangen Bahia som ligger längs med kuststråket Marginal, mitt i stan. Varje tisdag kväll samlas Luandabor med musikintresse för att lyssna på, och eventuellt själva framföra, texter som reflekterar hur det är att leva i dagens Angola. De flesta är runt 25-30 år gamla och föddes således in det långa kriget som nyligen tog slut. Här blandas hjärta och smärta med orättvisor, förtryck och framtidshopp. Till skillnad från min egen diktning håller dessa framförande väldigt hög kvalitet samtidigt som känslorna känns genuina.

Efter Babby Killers uppträdande frågar jag om hans text handlade om kärlek eller politik. ”Finns det någon skillnad”, svarar han med ett hemligt leende. Förmodligen inte. I Luanda går nämligen alla starka känslor hand i hand.

/Erika

spoken word

Recent Posts