Kampen om ambassaden fortsätter

Som jag tidigare berättat finns det ett beslut att stänga ned den svenska ambassaden i Angola samt i fyra andra länder i år. Beslutet, som har sin utgångspunkt i de budgetnedskärningar som röstades fram av oppositionen i slutet av 2010, har kritiserats från olika håll. Främst med tanke på att ambassaderna ligger i områden med stor potential för svensk exportmarknad.

De flesta tycks vara överens om att det är en dum ide att stänga ned ambassaderna. Dock verkar vi inte få någon klarhet i just varför de ska läggas ned. Regeringen skyller på oppositionen som skyller på regeringen.

Nu har socialdemokraterna kommit med ett motförslag och ett sparpaket på 50 miljoner kronor som sägs kunna rädda samtliga nedläggningsplanerade ambassader.

Sveriges radio citerar Socialdemokraternas talesperson i utrikespolitiska frågor Urban Ahlin som säger att ”Svensk exportindustri blir lidande av att ambassaderna läggs ner. Vi ser att de svenska exportföretagen förlorar marknadsandelar genom att Sverige inte är närvarande på starka tillväxtmarknader. Om det är det bästa sättet att lösa det genom att vi räddar ambassader, då tycker vi att det är en bra idé. Kan vi lösa det på något annat sätt är vi för det också”.

”Bildt, ta den utsträckta handen”, ropar en rad debattörer i SVD. ”Vi hoppas att de båda sidorna kan sätta sig ned och snabbt komma överens att använda de föreslagna 50 miljoner kronorna för att driva ambassaderna i Angola, Argentina, Malaysia och Vietnam vidare. Detta har ju båda parter sagt att de egentligen önskar. Om dessa ambassader får vara kvar blir det ett viktigt stöd till svenska företag som vill vara verksamma på dessa tillväxtmarknader. Det blir också möjligt för Sverige att fortsatt driva en aktiv politik för fördjupade relationer med dessa viktiga länder. Vi uppmanar regeringen och S att tillsammans visa att de politiska blocken vill och kan sätta sig över prestigemässiga låsningar”.

Kampen fortsätter. Sveriges ambassad i Angola stänger fortfarande enligt plan den 1 juli.

/Erika

Recent Posts