Kackerlacksakuten

Min lägenhet har invaderats av kackerlackor. Det har i för sig alltid funnits kackerlackor i min lya, stora kackerlackor som tittar fram på natten och som kilar över golvet när man tassar ut i köket för att dricka ett glas vatten en sen timma. Även mindre kackerlackor har alltid sprungit runt i lådorna där vi har köksbesticken, men de har hållit sig i köket och de har gömt sig så fort jag tänt ljuset. Men någonting har hänt för när jag kom tillbaka efter semestern möttes jag av kackerlackor i köket såväl som i vardagsrummet som i mitt sovrum mitt på ljusa dagen. De promenerade över köksbänken, på golvet, på vardagsrumsbordet och på nattduksbordet, hemmastadda som om det var de som bodde där och jag var ohyran.

Det här går inte sa jag till min lägenhetskompis, vi måste göra något, de tar över. Så jag fick tag på numret till SOS Barata – Kackerlacksakuten. Endast efter en signal svarade en mycket trevlig kvinna som beskrev vilka tjänster de tillhandahåller, vi rensar hus från kackerlackor, råttor och annan ohyra, det tar bara någon timme, ni behöver inte ta ut några möbler och det luktar inget, vad är du intresserad av? Kackerlackor svarade jag bestämt endast kackerlackor vi måste bli av med dem. Ska vi säga i morgon bitti klockan åtta svarade kvinnan. Ja visst sa jag och så var det bokat.

Dagen efter, redan tjugo minuter i åtta, ringer en man på min mobil och försäkrar att SOS Barata är på väg och han dubbelkollar adressen. Fem över åtta ringer han igen och säger att han är något försenad men i närheten kollar återigen adress, våningsplan och lägenhetsnummer och så kvart över åtta ringer det på dörren. En liten man med en porfölj stiger in och hälsar sen börjar han jobba. Massakern kan börja. Jag sitter med min dator i vardagsrummet och låtsas jobba men betraktar istället mannen som sprider ut en luktfri gel i alla skrymslen och vrår. Efter ungefär en timme är han klar och kommer med kvitto, som har stämplar, firmans namn, organisationsnummer jag har nog aldrig sett ett så organiserat kvitto i Angola förut och be mig skriva under.

Jag är mäkta imponerad över SOS Baratas organisation och effektivitet. Mycket i Angola tar lång tid, det tar lång tid att hitta den person man söker och många gånger dyker inte personen man vill träffa upp eller så kommer den för sent men SOS Barata kan man lita på. När han dessutom avslutar med att de ger 30 dagars garanti håller jag på att trilla av stolen. Om du ser en kackerlacka någon gång under 30 dagar från och med idag kan du ringa oss så kommer vi tillbaka och gör om jobbet kostnadsfritt. Ingenting är gratis i Angola, service är ett ord som inte existerar och att konsumenten har rättigheter har jag aldrig hört talas om här. Därför är jag imponerad och glatt överraskad över detta angolanska initiativ som verkar vara lyckat. För varje morgon när jag tänder ljuset i köket hittar jag numera bara döda kackerlackor på köksgolvet.

/Elin

Recommended Posts